IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключов показател за инфлацията в САЩ се е повишил с най-слабия темп от 3 години

Ценовият индекс на разходите за лично потребление, който изключва волатилните компоненти като храните и енергията, се е повишил с 0,1% през август

18:08 | 29.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Предпочитаният от Федералния резерв на САЩ измерител на базисната инфлация - ценовият индекс на разходите за лично потребление (PCE), се е повишил през август с най-бавния си темп от края на 2020 г. – още една предпоставка централните банкери на Фед да се откажат от увеличение на лихвите на следващото си заседание, пише Bloomberg.

Базисният ценови индекс на разходите за лично потребление (PCE), който изключва волатилните компоненти като цените на храните и енергията, се е повишил с 0,1% през август, според доклада на Бюрото за икономически анализи, публикуван в петък. Общият индекс се е увеличил с 0,4%, отразявайки поскъпването на енергията.

Ключов измерител на инфлацията в САЩ се е повишил най-слабо от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg Ключов измерител на инфлацията в САЩ се е повишил най-слабо от 2020 г. насам. Графика: Bloomberg

Коригираните спрямо инфлацията потребителски разходи са се увеличили с 0,1% миналия месец. В номинално изражение личните разходи са се увеличили с 0,4% през август.

Това вероятно ще бъдат последните важни данни, публикувани от правителството, преди законодателите да постигнат съгласие по въпроса с финансирането. Очаква се правителството да спре незадължителните си операции на 1 октомври, когато започва новата фискална година заради недостиг на финансиране.

Поддържането на базисната инфлация на ниски месечни нива е от голямо значение за централните банкери на Фед, които по този начин ще са сигурни, че печелят борбата срещу инфлацията и си осигуряват правото да не повишат лихвите допълнително.

След като Фед не повиши лихвите си по-рано този месец, гуверньорът Джером Пауъл посочи като аргумент за това по-добрите инфлационни резултати.

„Искаме да видим и да се убедим, че тази добра тенденция в данните, която наблюдаваме през последните три месеца, ще се запази за по-дълго време“, каза той на пресконференцията след срещата на Фед.

След резкия ръст на разходите през предходните два месеца, силата, с която американските потребители харчат парите си, се разсея през август. Въпреки че стабилният пазар на труда спомага за поддържане на доходите, комбинираният ефект от високите цени, поскъпването на бензина и възстановяването на плащанията по студентските заеми може да свие разходите.

Тези тенденции биха могли да допринесат за допълнителното овладяване на инфлационния натиск, но също така крият риск от това да тласнат икономиката към рецесия.

Въпреки че растежът на заплатите се е ускорил, реалните разполагаеми доходи, които са основната опора на потребителските разходи, са намалели с 0,2% за втори месец пореден месец. По-високите лихви също топят заплатите на американците.

Коефициентът на спестяване е спаднал до 3,9% през август – най-ниското му ниво за тази година, което показва, че темпът, с който американците са изразходвали средствата си през лятото, вероятно няма да се задържи на същите нива и през есента.

Скорошно проучване на Фед показа, че след корекция спрямо инфлацията около 80% от домакинствата в дъното на класацията по доходи са изчерпали допълнителните си спестявания и сега имат по-малко пари в брой, отколкото в началото на пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 29.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още