IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домбровскис: Китай може да направи много, за да намали възприятието за риск на ЕС

Европейските компании трудно разбират задълженията си за спазване на китайските закони и това намалява доверието и инвестициите, каза еврокомисарят по търговията

08:51 | 25.09.23 г. 7
Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис. Снимка: Bloomberg LP
Еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис. Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз няма намерение да прекъсва отношенията си с Китай, въпреки че блокът предприема стъпки да намали икономическите си зависимости и риска, но Китай „може да направи много“, за да понижи възприятието за риск, заяви еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, цитиран от Ройтерс.

ЕС отдавна е недоволен от липсата на равни правила на играта в Китай и политизирането на бизнес средата. Притесненията се превърнаха в тревога след хода на Пекин да засили връзките си с Москва въпреки войната в Украйна.

Икономическите връзки на Европа с Китай са дълбоки, но Китай „може да направи много, за да намали възприятието за риск“, каза Домбровскис в изказване в университета „Цинхуа“ в Пекин.

Китай също така обяви нови закони тази година, включително закон за чуждестранните отношения срещу „действия“ в ущърб на китайските национални интереси и закон против шпионажа, който забранява преноса на информация, свързана с националната сигурност, без да конкретизира каква е тя, засилвайки рисковете от нарушения за западните компании.

„Тяхната неяснота дава твърде голямо поле за интерпретации“, отбеляза Домбровскис. „Това означава, че европейските компании трудно разбират задълженията си за спазване на законите – фактор, който значително намалява бизнес доверието и възпира нови инвестиции в Китай“, допълни той.

Очаква се Домбровскис да сподели притесненията си с китайския вицепремиер Хъ Лифън по време на икономически и търговски диалог на високо равнище по-късно днес в Пекин.

Той вероятно ще повтори недоволството на ЕС от търговските дисбаланси. Търговският дефицит на ЕС с Китай се разшири до 276,6 млрд. долара през 2022 г. спрямо 208,4 млрд. долара година по-рано, сочат данни на китайските митници.

Търговският дефицит на ЕС с Китай нараства. Графика: Bloomberg LP Търговският дефицит на ЕС с Китай нараства. Графика: Bloomberg LP

В същото време Домбровскис ще бъде притиснат от Китай да обясни стратегията на ЕС за намаляване на риска. „Нашата стратегия не е протекционистична и не е насочена срещу конкретна страна“, заяви еврокомисарят по търговията.

В момент, когато Европа се отказва от руския петрол, газ и въглища, ЕС преоценява зависимостта си от Китай за някои суровини и компоненти, както и факторите, които повишават конкурентоспособността на някои китайски продукти на европейския пазар.

Европейската комисия обяви неотдавна, че ще разследва дали да наложи мита, за да предпази европейските производители от „наводняването“ с по-евтиния внос на китайски електромобили, които се възползват от държавни субсидии.

ЕС съобщи, че е отворен за конкуренция, включително в сектора на електромобилите, но конкуренцията трябва да бъде честна. Китай определи разследването като протекционистично.

„Европейската страна многократно увери китайската страна, че „намаляването на риска“ не означава „отделяне“, пише националистическият китайски таблоид Global Times в уводна статия.

„Вярваме, че те го казват искрено. Но не можем да приемем и силно се противопоставяме на използването на търговски протекционизъм за „намаляване на риска“, допълва изданието.

Настоящите разговори на Домбровскис с китайски представители целят да подготвят срещата между китайския президент Си Дзинпин и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно тази година.

„Можем да изберем път към взаимноизгодни отношения, които се основават на открита, честна търговия и инвестиции, и да работим ръка за ръка по големите предизвикателства на нашето време“, отбеляза Домбровскис, цитиран от Bloomberg.

„Или можем да изберем път, който бавно ни раздалечава. Където споделените ползи, на които се радвахме през последните десетилетия, отслабват и избледняват. И в резултат на това нашите народи и икономики имат по-малко благоприятни възможности“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:51 | 25.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Tikva007
преди 8 месеца
Има нещо приятно в това да се види как Ташка и Бомбашка са поели големия четвъртит аргумент оррално и вентрално и след голямото крякане настъпва плътна тишина по темата на спора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Аз колко пъти ще ти го показвам Борел на живо, кок го казва бре, тъппанаррр?!! Какво ще чета, не мога ли да го видя и чуя? Ето ти го пак, набий си го в тъъъпата глава и спри да ме пращаш да чета глуупоссти! Ето цялата реч, а само това, което коментирам, е след 6-тата минута: * https://m.youtube.com/watch?v=1F5inWi8ICo&pp=ygUyam9zZXAgYm9ycmVsbCBzcGVlY2ggMTAgb2N0b2JlciAyMDIyIHVuIGFtYmFzc2Fkb3I%3D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... рассийската енергия НИКОГА не е била ефффтина !! абстрахирай се от това което интерпретираш по смисъл , и го прочети в оригинал !! силно ти го препоръчвам . съмнявам се че в близко бъдеще ще видим борсова цена на природен газ от 3000 евра за 1000к.метра ... :))) ... ефффтино ти казвам !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 9
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 тая опорка и лъжа колко пъти ще е повтаряш?? Няма да стане истина... къв е търговския баланс на ЕС с Kитай? Далу случайно вноса от Китай не е два пъти по голям от износа ни към китай.... бук поредната ти лъжа отива в киреча.... Енергията от русия изобщо не беше евтина...и втората лъжа в киреча! ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Tikva007
преди 9 месеца
До: zelka00: Изобщо не ме интересува какво ще *му* струва. Интересува ме какво ще *ни* струва. Борел (по смисъл): *Европа до сега просперираше върху евтината енергия от Русия и огромния китайски пазар. Това повече няма да е така*. Видяхме как се отрази на Германия и от там и на целия ЕС скъсването с руската енергия. Чакаме с любопитство да видим и последствията от прецакването на търговията с Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 9 месеца
До: Tikva007 ... ами сега това унижение ще му струва вместо 10% мито за поднебесните трошляци - поне 27% ... :))) ... те така , даже и във Франция ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Tikva007
преди 9 месеца
Коммунетата в ЕК продължават да стъпват на едно и също гребло в отношенията си с Китай. Време е да разберат, че Китай гледа с едно око към отделните държави в ЕС и с друго към соросо-американското правителство в Брюксел. Изглежда, там вече никой не помни унижението на Урсула фон дер Лайен, когато се приши към Макрон през април т.г. при посещението му в Пекин и се наложи да се прибира сама още на следващия ден, докато Си посрещна френския президент с почести по пълна тридневна програма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още