IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испания ревизира нагоре оценките за икономическия растеж от началото на годината

Икономиката на страната демонстрира устойчивост на фона на световната ситуация

18:48 | 22.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Brais Lorenzo Couto/Bloomberg
Снимка: Brais Lorenzo Couto/Bloomberg

Испания ревизира нагоре оценките за ръста на брутния си вътрешен продукт (БВП) от началото на годината, което показвва устойчивостта на четвъртата по големина икономика в еврозоната, предава Ройтерс.

Най-новите, възходящо преразгледани данни на Националния статистически институт (INE) сочат, че испанският БВП се е увеличил с 0,6 на сто през януари-март на тримесечна основа, както и с 0,5 на сто през април-юни. Това е над първоначалните оценки за ръст, съответно, с 0,5 на сто и 0,4 на сто.

Годишната експанзия на испанската икономика също е завишена спрямо първоначалните оценки, като сега се отчита растеж с 2,2 на сто през второто тримесечие при 1,8 на сто, отчетени по-рано.

По-рано през седмицата бяха ревизирани и данните за БВП през 2022 и 2021 г.

Икономиката на Испания е нараснала с 6,4 на сто през 2021 г., както и с 5,8 на сто през 2022 г. при първоначално отчетен за всяка от двете години 5,5 на сто годишен ръст, според данните на Националния статистически институт на страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 22.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още