IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Националната валута на Косово – фалшивите монети от 2 евро

Фалшивите монети се срещат толкова често, че много бизнеси вече са спрели да проверяват кои пари са истински и кои не

18:11 | 21.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Fernando Gutierrez-Juarez/picture alliance via Getty Images
Снимка: Fernando Gutierrez-Juarez/picture alliance via Getty Images

В кафене в косовската столица Прищина персоналът се е отказал да проверява дали монетите от 2 евро, с които хората плащат, са истински. Големият дял на фалшиви монети, както и високото качество на фалшификатите правят почти невъзможно отличаването им, пише в репортаж Ройтерс.

„В началото всички бяха притеснени и проверяваха дали монетите от 2 евро са фалшиви, или не“, казва келнерът Ендрит.

Той и колегите му държат монетите към светлината, за да ги разгледат, или ги удрят по масата, за да чуят звука и по него да преценят.

„Вече не проверяваме… Може и да приемаме фалшиви пари или да даваме фалшиви пари. Едно и също е“, казва той.

Броят фалшиви монети от 2 евро в обращение отчита огромно увеличение тази година, съобщават властите.

Косово и съседната Черна гора не са част от еврозоната, но въпреки това използват еврото като валута.

В малък магазин близо до кафенето в Прищина от 11 монети по 2 евро в касата според продавачката шест са фалшиви и са толкова много в обращение, че няма друг избор освен да ги приема.

В криминалистичната лаборатория на полицията в Прищина експертите са анализирали над 30 хил. фалшиви монети от 2 евро през първата половина на годината спрямо 4451 за същия период на миналата.

„Качеството варира от много лошо до много добро“, посочва Вьолца Мавричи, експерт по фалшиви пари към лабораторията.

„Преди фалшивите монети не бяха магнитни, а сега са; преди имаха проблем с теглото, но сега отговарят на оригиналното“, допълва тя.

Полицията посочва, че през миналата година са изпратили 804 дела на прокуратурата във връзка с фалшифициране на пари и 486 само от началото на тази. През април са арестувани мъж и жена, опитали се да внесат 10 600 фалшиви двуеврови монети в Косово от Северна Македония.

Много албаноезични видеоклипове в социалните мрежи предлагат оферти за покупка на фалшиви монети или еврови банкноти, които се продават на 10-20% от номиналната им стойност.

Управителят на държавната компания за паркинги в Прищина Сокол Хаволи казва, че се получават толкова много фалшиви монети от 2 евро – до 150 евро на ден – че изобщо отказва приемането на монетата. Той е получил специални машини, дарени от местни банки, за различаване на фалшивите монети.

Снимка: Michel Porro/Getty Images Снимка: Michel Porro/Getty Images

Косовската централна банка съобщава пред Ройтерс, че банките и други финансови институции трябва да съобщават за всички фалшиви пари, получени от клиенти.

Но за управител на супермаркет в Прищина, пожелал анонимност, който трябва да предаде дневния си оборот в банка, е по-лесно да връща двуевровите монети на клиенти, отколкото да рискува преследване, ако ги занесе в банка.

„Не депозирам тези монети в банка, защото знам, че ще се обадят на полицията и може да се окажа арестуван… Давам ги обратно на клиентите на следващата сутрин и взимам още през деня“, казва той.

„В Косово винаги се оплакваме, че нямаме своя собствена валута – е, изглежда сега имаме: фалшиви монети от 2 евро“, посочва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:20 | 21.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още