IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанската икономика се е възстановила по-силно от очакваното от пандемията

Ръстът на БВП за 2021 и 2022 г. е ревизиран във възходяща посока до съответно 6,4% и 5,8%

15:20 | 18.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Испанската икономика се е възстановила от пандемията от Covid-19 по-силно, отколкото първоначално се очакваше, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт (БВП) e нараснал с 6,4% през 2021 г. и с 5,8% през 2022 г., което е доста над първоначално отчетените 5,5% и през двете години, сочат ревизирани данни, публикувани от националния статистически институт (INE) в понеделник. Новите данни показват, че испанската икономика се е върнала към нивата си отпреди пандемията още през 2022 г., а не в средата на 2023 г.

Ревизирани във възходяща посока оценки за БВП на Испания през 2021 и 2022 г. Графика: Bloomberg Ревизирани във възходяща посока оценки за БВП на Испания през 2021 и 2022 г. Графика: Bloomberg

В резултат на ревизията на БВП правителството намали прогнозата си и за съотношението на дълга към БВП до под 110% през 2023 г., като първоначално очакваше ниво от 111,9%, пише в отделно изявление на Испанското министерство на икономиката.

От 2021 г. насам някои икономисти започнаха да се съмняват в точността на икономическите данни на INE след поредица от разочароващи резултати на растежа, които са в контраст с пазара на труда и почти рекордните данъчни приходи. Миналата година директорът на INE се оттегли заради разногласия между агенцията и правителството във връзка с изчисляването на ключови икономически данни.

Новите данни бяха публикувани след подобна рязка ревизия във възходяща посока на резултатите на Обединеното кралство, подчертавайки трудностите, с които се сблъскват статистическите служители при измерването на активността след пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 18.09.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 10 месеца
хихи ... поредна европейска икономика стъпила на солиден фундамент се стабилизира , и то от големите ... силни туристически приходи , стабилен ръст на индустриалните поръчки , най-ниска безработица за последните 15г , инфлация отчитаща И ГОРИВАТА м/у 2 и 3% ... бюджетния дефицит е според прогнозите и се надяват още догодина да е 3% ... и тук некой апокалиптик-квuчунгер може да се разпише ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още