IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японските поръчки за машини са намалели с повече от очакваното през юли

Икономическата несигурност по света и в Китай разколебава производителите да купуват нови машини

16:57 | 14.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Японските основни поръчки на машини са намалели повече от очакваното през юли, тъй като производителите се въздържат от нови покупки на фона на бавния глобален икономически растеж и слабостта на основния пазар Китай, което показва, че предстои труден период за третата по големина икономика в света, пише Ройтерс.

Данните, които властите публикуваха в четвъртък допълват поредицата от резултати през последните седмици, които затрудниха още повече японските власти, изправени пред предизвикателството да се справят със слабото търсене както в страната си, така и в чужбина.

Основните поръчки, водещ индикатор за разходите на японския бизнес, са намалели с 1,1% през юли спрямо предходния месец, показват данните от четвъртък. Спадът беше по-голям от този, който очакваха икономисти в проучване на Ройтерс (0,9%). За сравнение, през юни поръчките са нараснали с 2,7%.

„Производителите, които разчитат на износа, вече се колебаят дали да увеличат инвестициите в машини, заради слабата китайска икономика и безмилостното затягане на паричната политика от западните централни банки“, коментира Чисато Ошиба, икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„Производителите имат желание да инвестират средства в производствени съоръжения, но несигурността в чужбина ги спира да го направят…поне до септември“, посочва той.

Поръчките от производители са намалели с 5,3% през юли, което е най-големият спад от осем месеца насам, което се дължи на слабото търсене на компютри от индустрии като електрическото машиностроене, автомобилната индустрия и химическата промишленост.  Поръчките на "основните" фирми от сектора на услугите, с изключение на корабоплаването и електроснабдяването,  са нараснали 1,3%.

На годишна база основните поръчки, силно променлива поредица от данни, разглеждана като измерител на капиталовите разходи през следващите шест до девет месеца, са се свили с 13,0%, което е спад, по-голям от прогнозирания от 10,7%, сочат данните.

Правителството запази негативните си възгледите за машинните поръчки и заяви, че те „са в застой“, което още повече засилва трудностите, пред които се изправя икономиката като цяло.

Японският премиер Фумио Кишида, след като назначи новия си кабинет в сряда, заяви , че правителството ще подкрепи икономиката, като гарантира, че ръстът на заплатите ще изпревари инфлацията в по-дългосрочен план. Администрацията му има за цел да състави пакет от икономически стимули през следващия месец, добави той.

Ръста на реалните заплати е намалял за 16-и пореден месец през юли, заради ускорената инфлация, което допълнително затруднява прогнозите за паричната политика на ЯЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 14.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още