IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието на инвеститорите в Германия леко се подобрява

Това обаче няма да успее да разсее засилващите се опасения за забавящия се растеж на страната

16:25 | 12.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доверието на инвеститорите към германската икономика се е подобрило за втори пореден месец, но все още остава на ниво, което няма да успее да разсее засилващите се опасения за забавящия се растеж на страната, съобщава Bloomberg.

Показателят за очакванията на института ZEW се е повишил до -11,4 пункта през септември от -12,3 пункта през август. Макар че това е над очакванията на икономисти, анкетирани от Bloomberg, данните все пак са под дългосрочната средна стойност за показателя. Индексът за текущите условия се е влошил до -79,4 пункта.

„По-положителните икономически перспективи за Германия съответстват на по-оптимистичната поглед върху развитията на международните фондови пазари“, каза президентът на ZEW Ахим Вамбах в изявлението от вторник. „Това се дължи, поне отчасти, на нарастващия дял респонденти, които очакват запазване на лихвите без промяна в еврозоната и САЩ. Освен това експертите очакват допълнително облекчаване на лихвената политика в Китай“, посочи той.

Германия, която разчита по-силно на производството, отколкото други развити икономики, изпитва трудности с намаляващото търсене на стоки от преотварянето след Covid и енергийния шок, причинен от нашествието на Русия в Украйна. Производството е изпаднало в застой през второто тримесечие след рецесия през предишните шест месеца.

Европейската комисия (ЕК) в понеделник понижи прогнозата си за растеж на страната, очаквайки да бъде единствената страна в еврозоната, която ще отчете свиване тази година. Подобни позиции захранват опасенията, че Германия е в период на мудно представяне заради предизвикателствата, включително високи цени на енергията, демография и преоформяне на световната търговия.

Върху перспективите натежава и инфлацията, както и най-тежката кампания за затягане на паричната политика от Европейската централна банка, която цели да върне цените обратно под контрол. Централните банкери имат среща тази седмица, за да решат дали да повишат лихвите за десети пореден път, докато инфлацията в еврозоната остава над 5%.

Комисията все пак прогнозира, че Германия ще се възстанови следващата година, предвиждайки разширяване от 1,1%. Еврокомисарят Паоло Джентилони предупреди срещу твърде много песимизъм, заявявайки, че „това е силна икономика с инструментите и възможността да се възстанови“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 12.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още