IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите в еврозоната започват септември с песимизъм

Индексът на Sentix, измерващ доверието на инвеститорите в еврозоната, се е понижил до -21,5 пункта през септември

14:11 | 04.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Настроението на инвеститорите в еврозоната се е влошило повече от очакваното в началото на септември, като икономическата слабост на Германия остава основния фактор за спада в региона, показаха данни от проучване сред инвеститорите, публикувани в понеделник и цитирани от Ройтерс.

Индексът на Sentix, измерващ доверието на инвеститорите в еврозоната, се е понижил до минус 21,5 пункта през септември от минус 18,9 пункта през август, и е бил по-нисък спрямо прогнозата за минус 20,0 на анализатори, анкетирани от Ройтерс.

„Ситуацията в Германия остава особено нестабилна. Там наблюдаваме най-слабата икономическа ситуация (...) от юли 2020 г. насам, когато икономиката беше забавена от първото затваряне заради Covid“, ​​заяви управляващият директор на Sentix Манфред Хюбнер.

„Германия също натежава значително върху икономиката на цялата еврозона... Преломният момент на глобалната рецесия е по-близо, отколкото можем да предположим“, посочи още той.

Подиндексът за бъдещи очаквания в еврозоната също е спаднал до минус 21,0 пункта през септември от минус 17,3 през предходния месец. Индексът за оценка на настоящата ситуация се е понижил до минус 22,0 пункта, което е най-ниското му ниво от ноември 2022 г. насам.

Посочвайки Германия, Хюбнер коментира, че „пълната липса на икономическа компетентност сред политическите лидери и огромната несигурност за икономиката, предизвикана от енергийната криза и тази в електроснабдяването, тласкат германската икономика все повече към рецесия“.

Той отбеляза, че подиндексът на настоящата ситуация за Германия е на най-ниското си ниво от Covid кризата през юли 2020 г. насам, като добави, че единственият път, когато е бил на по-ниско ниво, е по време на финансовата криза от 2008-2009 г.

В анкетата са участвали 1220 инвеститори и е проведена в периода от 31 август до 2 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 04.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още