IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на САЩ е добавила 187 хил. работни места през август

Безработицата в страната се е увеличила до ниво от 3,8%

17:17 | 01.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Броят на новите работни места извън селскостопанския сектор на САЩ се е увеличил с повече от очакваното през август, сигнализирайки за стабилността на пазара на труда, подложен на натиск от лихвените повишения на Федералния резерв (Фед), съобщава CNBC.

Позициите извън селскостопанския сектор са нараснали със 187 хил. през август, надхвърляйки прогнозата на Dow Jones за ръст от 170 хил., сочат сезонно коригираните данни на Бюрото по трудова статистика на САЩ, публикувани в петък.

Нивото на безработицата обаче е 3,8% - значително над отчетеното през юли и най-високото равнище от февруари 2022 г. насам. Това увеличение се дължи на факта, че коефициентът на участие на работната сила е нараснал до 62,8% и е най-високият от февруари 2020 г. насам, точно преди началото на пандемията.

Средните почасови доходи са се увеличили с 0,2% на месечна база през август и с 4,3% спрямо предходната година, като и в двата случая са под прогнозите за ръст от съответно 0,3% и 4,4%.

Най-голям дял от работните места, разпределени по сектори, заема здравеопазването със 71 хиляди. Голям брой открити позиции се наблюдават и при сектора „Отдих и хотелиерство“ (40 хил.), 26 хил. в социалното подпомагане и 22 хил. в строителството.

Спад отчитат транспортът и складирането (-34 хил. работни места), а също и секторът на информационните и комуникационните технологии – позициите там са намалели с 15 хиляди.

Въпреки че увеличението на работните места извън селскостопанския сектор продължава да изпревара очакванията, броят на заетите през предходните месеци бе ревизиран значително в низходяща посока.

Резултатът през юли беше занижен с 30 хил. до 157 хил. работни места, а през юни – с 80 хил. до 105 хил., което го прави най-слабият месечен ръст от декември 2020 г. насам.

Изненадващото повишение на нивото на безработица е резултат от нарастването на броя на безработните лица с 514 хил. Броят на заетите според домакинствата се е увеличил с 222 хил. души.

Що се отнася до внимателно следения брой на работните места, август често е един от месеците с най-големи колебания и данните може да бъдат коригирани значително по-късно. Въпреки че първоначалната оценка и окончателният резултат през 2022 г. бяха коригирани съвсем леко, данните за 2021 г. се оказаха над два пъти по-високи от окончателните.

Докладът за работните места през август е публикуван в ключов момент, в който представителите на Федералния резерв се опитват да начертаят бъдещия курс на паричната политика.

Последните данни очертаха смесена картина за това как се движи икономиката, като общият растеж се задържа стабилен, тъй като потребителите продължават да харчат, но пазарът на труда започва да се разхлабва от най-затегнатото си състояние в историята.

Откритите работни места са намалели до 8,83 млн. през юли и все още са доста над нивото си отпреди пандемията, но са достигнали най-ниското си равнище от март 2021 г. насам. Това се равнява на 1,5 свободни работни места за всеки, който Бюрото по трудова статистика на САЩ счита за безработен.

Същевременно инфлацията показа признаци на забавяне, въпреки че остава доста над целта на централните банкери от Фед.

Министерството на търговията съобщи по-рано тази седмица, че базисният ценови индекс на разходите за лично потребление, предпочитан от Фед измерител на инфлацията, е нараснал само с 0,2% през юли. Общият индекс се е увеличил с 3,3% на годишна база, а базисният, който изключва волатилните компоненти като храните и енергията, се е повишил с 4,2%.

То съобщи още, че брутният вътрешен продукт е нараснал с 2,1% на годишна база през второто тримесечие - ниво, което все още е над тенденцията за растеж на американската икономика според Фед, но по-ниско от първоначално отчетените 2,4%.

По-голямата част от очакванията на пазарите сочат, че Фед няма да повиши допълнително лихвите на срещата си на 19 и 20 септември. Те обаче смятат, че има около 47% вероятност регулаторът да увеличи за последен път лихвите на срещата си, която ще се проведе на 31 октомври и 1 ноември, показват данни на CME Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 01.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още