IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската инфлация се ускорява точно когато ЕЦБ е пред дилема дали да увеличи лихвите

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 5,7% през август

14:50 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията във Франция се е ускорила през август – още един знак за стабилния натиск в региона точно когато представителите на Европейската централна банка се подготвят да вземат решение дали да продължат да повишават лихвите, пише Bloomberg.

Потребителските цени във втората по големина икономика в еврозоната са се повишили с 5,7% през август спрямо година по-рано, съобщи статистическата агенция Insee в четвъртък - по-бързо от медианната прогноза за ръст от 5,4% направена от икономисти, участвали в проучване на Bloomberg. Увеличението се дължи главно на цените на енергоносителите.

Френската инфлация се ускорява отново през август. Графика: Bloomberg Френската инфлация се ускорява отново през август. Графика: Bloomberg

Заедно с докладите от сряда, показващи, че инфлацията е останала над 6% в Германия и се е ускорила до 2,4% в Испания, централните банкери вече имат по-ясна картина за трайния ръст на потребителските цени в три от четирите най-големи икономики в региона, а също и данни за инфлацията в цялата еврозона.

Членовете на Управителния съвет на ЕЦБ определиха данните за инфлацията като решаващи за предстоящото на 14 септември решение дали да повишат лихвените проценти отново за десето поредно заседание, или да прекратят най-голямата си кампания за затягане на паричната политика в историята.

„Ускорението на инфлацията във Франция беше изцяло предизвикано от увеличението на разходите за енергия и заличи допълнителното отслабване на базисния ценови натиск. Очакваме, че базисната инфлация, за която не бяха публикувани данни заедно с предварителните такива, се е забавила до 4,0% през август от 4,3% през юли“, коментира Маева Кузин, старши икономист в Bloomberg.

Най-важни бяха данните за цялата еврозона, които показаха, че общата инфлация е останала на ниво от 5,3% през август, на каквото беше и през юли. Базисната инфлация обаче се е забавила до 5,3% и се изравни с общия индекс на потребителските цени за пръв път от поне шест месеца.

Членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел коментира четвъртък, че „базисният ценови натиск остава упорито висок“.

В същото време тя призна, че икономическите перспективи пред еврозоната са по-лоши, отколкото властите прогнозираха през юни, и че не може да каже „къде ще бъде пикът на лихвите или колко дълго ще трябва да останат на рестриктивни нива“.

Тези коментари накараха участниците на паричните пазари да намалят залозите за затягане на паричната политика. Сега подкрепят тезата, че централните банкери ще запазят депозитната лихва на ниво от 3,75% на срещата си следващия месец. Това се различава от залозите, направени по-рано за увеличение с четвърт пункт, след като инфлацията във Франция се ускори.

ЕЦБ преценява дали инфлацията все още е твърде висока, за да рискува със спиране на затягането, или икономиката вече е достатъчно слаба, за да спре ръста на цените сама.

Централните банкери, които подкрепят идеята за задържане на лихвите на същото ниво, вероятно ще акцентират върху мрачните перспективи, които са надвиснали над икономиката.

Франция е почти толкова слаба, колкото съседите си. Въпреки че данните от четвъртък потвърдиха, че брутният вътрешен продукт на страната през второто тримесечие се е увеличил с 0,5%, икономистите прогнозират, че през трите месеца до септември растежът ще бъде едва 0,1%.

Индексите, измерващи бизнес нагласите, които бяха публикувани миналата седмица , показаха по-силни от очакваните свивания на активността в частния сектор, като фирмите сигнализираха за отслабващо търсене и отчетоха спад в броя на направените поръчки. Производителността в сектора на услугите е спаднала с най-бързия си темп от 2 години и половина, докато при фабричния сектор е отчетен спад за седми месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още