IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът във фабричния сектор на Китай може би е към своя край

Индексът на мениджърите по поръчките във фабричния сектор се е повишил до 49,7 пункта през август, надхвърляйки прогнозите

12:19 | 31.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Свиването на фабричното производство в Китай се е забавило леко през август и показателят за новите поръчки се е увеличил, което носи известни надежди, че най-лошият спад в сектора може би е към своя край, съобщава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките във фабричния сектор (PMI) се е повишил до 49,7 пункта през август, надхвърляйки прогнозите и доближавайки се до границата от 50 пункта, разделяща растежа от спада, което е знак, че активността е спряла да се свива.

Активността във фабричния сектор на Китай надхвърля очакванията през август. Графика: Bloomberg Активността във фабричния сектор на Китай надхвърля очакванията през август. Графика: Bloomberg

Въпреки че реакцията на пазара на данните беше слаба, те доказват до известна степен, че целенасочените усилия за подкрепа на икономиката имат някакъв ефект. Производителите в страната изпитват затруднения от месеци поради отслабването на световното търсене и свитите вътрешни разходи. Засега властите не желаят да въвеждат големи стимулиращи мерки и някои икономисти предполагат, че официалната цел за годишен икономически растеж от около 5% е застрашена.

„Може би станахме свидетели на най-влошените нагласи сред производителите след последните политически мерки за подкрепа от властите“, коментира Алекс Лу, макростратег в TD Securities, посочвайки подобрението при новите поръчки и ръста на производството.

Индексът на мениджърите по поръчките във фабричния сектор „сякаш показва, че активността ще се понижи в близко бъдеще“, заяви Робърт Карнел, главен икономист за Азиатско- Тихоокеанския регион в ING Groep NV. „Може да е по-лошо. Задържането му на същото равнище не означава спад.“

Подобряването на фабричните данни също е положително за глобалните стокови пазари и производителите на капиталови стоки, смята Луис Куис, главен икономист за Азиатско-Тихоокеанския регион в S&P Global Ratings, тъй като инвестициите и индустрията са по-зависими от вноса, отколкото е потреблението.

Активността в сектора на услугите е намаляла

Данните за индекса на мениджърите по поръчките в сектора на услугите дадоха основание за повече тревога и засилиха опасенията, че възстановяването на икономиката продължава да бъде забавяно от спада в имотния сектор и свитите потребителски разходи. PMI в непроизводствения сектор се е понижил повече, отколкото прогнозираха икономистите, докато подиндексът, измерващ активността в сектора, е спаднал до 50,5 пункта през август, най-ниското му ниво от декември.

„Търсенето остава незадоволително“, заяви Брус Пан, главен икономист и ръководител на изследванията за Китай в Jones Lang LaSalle Inc. „С отслабването на бума на „отмъщението на потреблението“ (засиленото потребление след пандемията), опасенията дали разходите за услуги могат да продължат да нарастват стабилно стават по-силни. Допълнителните стимули, тяхното прилагане и въздействието, което ще имат, ще бъдат ключови за наблюдение през следващия период.“

През последните седмици властите въведоха мерки за подпомагане на конкретни сектори, включително планове за увеличаване на производството на потребителски стоки и продажбите на автомобили, като намаляване на разходите за зареждане на електрически превозни средства и удължаване на данъчните облекчения. Производството и новите поръчки за производителите на автомобили показаха „стабилна активност както по отношение на предлагането, така и на търсенето“, заяви анализаторът на NBS Zhao Qinghe в прессъобщение към данните за PMI.

След слабия старт външният туризъм в Китай като цяло се възстановява стабилно. Възстановяването обаче се различава значително в отделните дестинации, като трафикът към много далечни дестинации все още е доста по-слаб в сравнение с периода преди Covid, особено там, където политическите напрежения играят роля.

По-нататъшно отслабване на възстановяването на разходите за услуги може да разочарова икономиките, особено азиатските, които разчитат на възстановяване на туризма от Китай, смята Куйс от S&P.

Властите реагираха премерено на политическите стимули, за да избегнат увеличаването на дълга и задълбочаването на финансовите рискове. Мрачните прогнози за доходите и работните места също подсилват нежеланието на предприятията и домакинствата да теглят кредити, което затруднява мерките за облекчаване да се отразят значително на икономическата активност.

Все пак Китайската народна банка намали лихвите два пъти тази година, а най-големите кредитори в страната се очаква да понижат лихвите по вече съществуващите ипотечни кредити като конкретна мярка в подкрепа на растежа. През последните дни властите също така обещаха да ускорят фискалните разходи. А в сряда централната банка се срещна с компании и банки, за да настоява за по-добър достъп до финансиране за частните компании.

Местните власти в Китай засилиха и темпа на тегленето на кредити за инвестиции в инфраструктура - ход, който може да помогне на икономическия растеж. Данните от четвъртък отчитат ръст на строителната дейност – подобрение, отразяващо „голямата решителност“ на властите да стимулират инфраструктурата, за да подкрепят растежа, коментира Пан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:20 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още