IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ остава стабилно през юли

От Института за управление на доставките отчитат постепенен ръст в броя на новите поръчки

20:43 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Секторът на промишленото производство в САЩ изглежда се стабилизира, макар и на по-ниски нива през юли, на фона на постепенен ръст в броя на новите поръчки. Заетостта във фабриките се е свила до тригодишно дъно, което предполага по-голям брой на съкращенията, пише Ройтерс.

Институтът за управление на доставките (ISM) съобщи във вторник, че индексът на мениджърите по поръчките в производството (PMI) се е повишил до 46,4 пункта през юли спрямо 46,0 пункта през юни, което беше и най-ниското му ниво от май 2020 г. насам.

Юли беше деветият пореден месец, в който PMI остана под границата от 50 пункта, която разделя растежа от спада. Това е най-дългият подобен период от световната финансова криза през 2007-2009 г. насам. Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че индексът ще се повиши до 46,8 пункта.

Докато проучването на ISM продължава да очертава мрачна картина за промишленото производство, т. нар. „реални данни“ сочат, че секторът постига напредък. Данните, публикувани от Федералния резерв миналия месец показаха, че фабричното производство се е възстановило през второто тримесечие, слагайки край на два поредни тримесечни периода на свиване.

Миналата седмица правителството съобщи, че разходите на предприятията за оборудване са нараснали стабилно през второто тримесечие след спада през предходните две тримесечия. Производството, което генерира 11,1% от брутния вътрешен продукт на страната, беше засегнато от поредицата лихвени повишения, общо 525 базисни пункта, на Фед от март 2022 г. насам.

Разходите за дълготрайни промишлени стоки забавят ръста си след бума, отчетен по време на пандемията от COVID-19, като в момента разходите за самолетни пътувания и посещения на увеселителни паркове нарастват.

Подиндексът на ISM, измерващ очакванията за новите поръчки, се е повишил до 47,3 пункта през юли спрямо 45,6 пункта през юни, като това е най-високото му ниво от октомври 2022 г. насам.

Въпреки продължаващото отрицателно въздействие на по-високите лихви по заемите прогнозата за поръчките се подобрява, тъй като търсенето на стоки остава стабилно, насърчавайки предприятията да подновяват запасите си. Отчетените нива на наличностите за фабрики и клиенти през юли показват, че те са били ниски, което вещае добри резултати на бъдещото производството.

Слабите поръчки потискат ръста на цените на материалите. Индексът на ISM, измерващ цените, плащани от производителите, се е повишил до 42,6 пункта, оставайки все още на ниско ниво, спрямо 41,8 пункта през юни на фона на значителното подобрение във веригите на доставка.

Според ISM доставчиците, които предлагат услугите си на компаниите в производството, са доставяли поръчките им по-бързо за 10 поредни месеца. Дезинфлацията при стоките допринася за намаляването на ценовия натиск върху икономиката, като годишната инфлация се е забавила рязко през юни.

Тъй като поръчките все още са свити, заетостта във фабриките също намалява. През юни ISM съобщи, че компаниите „са започнали да съкращават служители повече отколкото през предходните месеци, за да управляват броя им“. Тази практика вероятно е набрала инерция през юли. Индексът на ISM за заетостта във фабриките се е понижил до 44,4 пункта от 48,1 пункта през юни, което е и най-ниското му ниво от юли 2020г. насам.

Той обаче не е надежден показател що се отнася до прогнозиране за заетостта в сектора на производството в правителствения доклад за броя на работните места в неселскостопанския сектор. Заетостта във фабриките се разшири през тази година.

Според проучване на Ройтерс сред икономисти заетостта в производството вероятно се е увеличила с 5 хил. работни места през миналия месец. Прогнозите са, че общият брой на работните места в неселскостопанския сектор ще нарасне с 200 хил. през юли, след като през юни се увеличи с 209 хил. Министерството на труда на САЩ трябва да публикува доклада за заетостта през юли в петък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още