IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустрията в Япония отчита ръст за първи път от два месеца

Локомотиви са производството на електроника и автомобилния сектор, които се възраждат след пандемията от коронавируса

08:03 | 31.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Промишленото производство в Япония отчита ръст от 2% през юни на месечна база, за първи път от два месеца, пише Ройтерс. Данните се разминават с пазарните очаквания, които сочеха ръст от 2,4 на сто, но допринасят за ръст на тримесечна база от 1,3% за второто тримесечие. Това е сигнал, че, макар и ограничено, възстановяването на японската икономика е в ход.

За първи път от юли 2021 година търговският баланс на Япония е на излишък, посочва Japan Times. Данните показват, че стойността на износа расте, а на вноса намалява, което се определя основно от спада на цената на енергийните ресурси. Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

Отделно статистиката показва забавяне на спада на продажбите на дребно - с 0,4%, спрямо понижение от 0,7% през май. На годишна база обаче има увеличение от 5,9 на сто. В условията на риск от глобална рецесия повечето страни по света разчитат основно на вътрешното потребление, което да "крепи" икономиката.

Данните на Министерството на индустрията на Япония показват, че ръстът в промишлеността се дължи основно на производството на електроника и на автомобилния сектор. Като цяло поръчките и в двата сектора са добри и на вътрешния, и на външния пазар. Производството се възражда, след като търсенето се възстановява след пандемията от коронавируса, допълва Ройтерс. Производството в автомобилния сектор се увеличава с 6,1% на месечна база през юни.

По отношение на електрониката ръстът е от 6,8% и той е подкрепен основно от увеличените продажби на части за смартфони, допълват още властите в Япония.

Прогнозите на производителите за юли са за нов спад - в рамките на 0,2%, но ръст от 1,1% през август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 31.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още