IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нараства увереността, че Фед ще постигне меко кацане за американската икономика

Икономистите все повече вярват, че рецесията може да бъде избегната, ако инфлацията се забави, а растежът продължи

17:56 | 30.07.23 г.
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP
Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg LP

Икономисти и анализатори все повече се надяват, че Федералният резерв може да избегне риска да тласне САЩ в рецесия на фона на забавянето на инфлацията и продължаващия силен растеж въпреки 11-те повишения на лихвите, пише Financial Times.

Тази седмица Фед повиши лихвите с още четвърт процентен пункт до най-високото им ниво от 22 години насам. Порция оптимистични данни обаче увеличава вероятността централната банка да осигури меко кацане – да забави инфлацията чрез по-строга парична политика, без да смазва икономическата дейност.

Главният икономист на Goldman Sachs Ян Хациус коментира, че данните засилват увереността му, че САЩ може да избегнат рецесия. Миналата седмица банката намали вероятността от рецесия до 20%, спад с пет процентни пункта.

„Смятаме, че Фед е на път към меко кацане. Данните от тази седмица са последователно добри. Те засилват увереността ми“, казва Хациус.

В петък американското Бюро за икономически анализи съобщи, че предпочитаният индикатор за инфлацията на Фед, индексът за разходите за лично потребление, се е охладил през юни до 4,1%, най-ниското му ниво от октомври 2021 г. спрямо 4,6 на сто през май.

Отделно индексът за разходите за труд, който следи заплати и социални плащания и е внимателно наблюдаван от ръководителите на централната банка като индикатор за ръста на заплатите, е нараснал с 1% през второто тримесечие спрямо 1,2% през първите три месеца на годината.

Макар че ръстът на заплатите притеснява икономистите заради приноса му за инфлацията, той също така помага за запазване на силата на американските потребители. Хациус отбеляза, че данните за разходите за труд от тази седмица са добри, защото са показали забавяне на ръста на заплатите, които обаче се охлаждат по-бавно от цените.

Както разходите за труд, така и разходите за лично потребление бяха по-ниски от очакванията на икономисти.

„Аз съм оптимист, че ще постигнем меко кацане, че вече виждаме значително забавяне на инфлацията и тя ще продължи да се забавя, в същото време няма да видим голям ръст на безработицата“, коментира Хайди Шерхолц, бивш главен икономист в министерството на труда, която сега е директор на политиките в Института за икономическа политика.

„Ако все пак се стигне до рецесия, тя ще бъде провал на политиката, тя ще се дължи на факта, че Фед е повишил твърде много лихвите“, допълва Шерхолц.

Данните за забавяне на инфлацията съпътстват признаците, че растежът остава устойчив. Министерството на търговията съобщи в четвъртък, че американската икономика е нараснала с 2,4% на годишна база през второто тримесечие, много над прогнозите на икономистите за 1,8% и над ръста с 2% през първото тримесечие.

Оптимизмът за САЩ е споделен и от ръководителите. Председателят на Фед Джером Пауъл заяви в сряда, че служителите на централната банка са изтеглили прогнозата си за рецесия в САЩ и в същото време признават, че все още има работа за вършене, за да се върне инфлацията към целта.

Макар че целта на Фед е да върне инфлацията до 2%, някои анализатори смятат, че меко кацане близо до 2% може да е достатъчно.

Икономическите новини подкрепиха американските пазари, които вече стават по-оптимистични за перспективите пред икономиката, тъй като по-рискови класове активи се представят добре през последните седмици.

Широкият измерител S&P 500 е нагоре с почти 20% от началото на годината, подкрепен от вълнението около изкуствения интелект и последиците за големите технологични компании. Nasdaq Composite, където присъстват най-големите технологични имена, е нараснал с 37% от началото на годината и с 2% през миналата седмица, подкрепен от силния тримесечен отчет на Meta.

По-рискови компании плащат най-малката премия през последните 15 месеца за заемане на средства от облигационния пазар.

Силата на американската икономика и ентусиазмът на пазарите все пак може да принудят Фед да продължи да повишава лихвите по-дълго време, предупреждават някои икономисти. Това в крайна сметка може да смаже пазара на труда и да тласне САЩ в рецесия.

Тази седмица Пауъл заяви, че постигането на дезинфлация без „съществено негативно въздействие върху пазара на труда“ е „нещо хубаво“. Но предупреди, че по-силен растеж може отново да ускори инфлацията и да наложи допълнително затягане на политиката.

„Историята казва, когато сме били в тази позиция преди – висока инфлация, нуждата от дезинфлация, от бързо повишаване на лихвите по-често се стига до рецесия“, коментира Майкъл Гарпен, главен икономист на Bank of America.

„Смятам, че трябва да сме внимателни в прилагането на историята към настоящия контекст, защото ако не друго, знаем, че COVID бизнес цикълът е различен“, допълва обаче той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 30.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още