IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Охлаждането на инфлацията в Австралия засилва аргументите за нова лихвена пауза

Индексът на потребителските цени е нараснал с 6% за периода април – юни на годишна база, а инвеститорите залагат на пауза от страна на Австралийската централна банка

12:49 | 26.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Австралия се забави повече от очакваното през второто тримесечие, отразявайки глобалните тенденции и подкрепяйки аргумента Австралийската централна банка да остави „на пауза“ лихвените повишения на заседанието си за паричната политика следващата седмица, пише Bloomberg.

Индексът на потребителските цени (CPI) в страната е нараснал с 6% през второто тримесечие спрямо година по-рано, но с по-малко от прогнозата на икономистите за 6,2%, сочат данни, публикувани от Австралийското статистическо бюро в сряда. Това е второ поредно забавяне на инфлацията и в момента централната банка на Австралия очаква инфлацията да върне към горната граница на целта си от 2-3% до средата на 2025 г.

Забавянето на ръста на цените е добро дошло за гуверньора на централната банка Филип Лоу, който направи политиката на регулатора зависима от данните, след като през последните 15 месеца вдигна лихвите 12 пъти. Очакванията, че данните за инфлацията ще позволят на регулатора да запази позицията си във вторник следващата седмица, понижиха цената на австралийския долар допълнително и доведоха до спад в доходността по чувствителните към политиката тригодишни облигации, а акциите поскъпнаха.

Рязкото забавяне на общата и базисната инфлация предполага, че лихвата от 4,1% „може да е достатъчно рестриктивна, за да забави инфлацията“, смята Аделейд Тимбрел, икономист в ANZ Bank Holdings Ltd. „Това е точно така в този случай, като се има предвид, че ефектите от паричната политика се усещат със значително закъснение.“

Според трейдърите има около 20% вероятност Австралийската централна банка да повиши лихвите на срещата си на 1 август, което е по-малко от вероятността 50 на 50 преди публикуването на данните.

„Темпът на инфлацията достигна своя връх и се забавя бързо, ръстът на заплатите не е прекомерен и очакванията за инфлацията в средносрочен план не се повишават“, твърди Стивън Смит, партньор в Deloitte Access Economics. „При тези условия не би трябвало да има допълнителни увеличения на лихвите в Австралия.“

Регулаторът в Австралия действаше по-предпазливо в сравнение с останалите централни банки в света, като повиши лихвите с 4 процентни пункта в сравнение с повишението от 5,25 процентни пункта в близката Нова Зеландия и 5 пункта в САЩ.

Внимателно следен от Австралийската централна банка, съкратен среден индес на потребителските цени, който премахва волатилността на 30% от стоките, е нараснал с 5,9% през второто тримесечие спрямо година по-рано, което е забавяне спрямо 6,6% през първите три месеца на годината.

Годишният ръст на цените на услугите се е ускорил до 6,3%, което е и най-високото му ниво от 2001 г. насам и за първи път от септември 2021 г. насам инфлацията при услугите изпреварва тази при стоките, заяви в изявление Мишел Маркуард, ръководител на отдела за статистиката на цените в ABS.

Данните показаха, че ръстът на цените на редица услуги като наеми, заведения за хранене, грижи за деца и застраховки подхранва инфлационния натиск.

От друга страна, пазарът на труда продължава да се противопоставя на повишенията на лихвите на Австралийската централна банка, като наемането остава силно, а нивото на безработица се задържа на ревизираните надолу 3,5% миналия месец. Все пак безработицата е икономически показател, при който обикновено има изоставане.

Данните от сряда показват още, че с най-голям принос за годишното увеличение през второто тримесечие имат ръстът на цените на новите жилища от 7,8%, на наемите от 6,7% и скок от 13,9% при разходите за ваканционни пътувания и настаняване в рамките на страната.

На тримесечна база цените на наемите отбелязаха най-силното си повишение от 1988 г. насам, отразявайки ниските нива на незаети жилища на фона на затегнатия пазар на наеми.

Разходите за международни пътувания също са се повишили в сравнение с първите три месеца на годината, което се дължи на по-голямото търсене, особено в Европа с началото на летния пиков сезон.

Отчасти тези тримесечни повишения бяха компенсирани от спада в цените на електроенергията от 1,8%, цените на дрехите, които се понижиха с 2,2%, а автомобилното гориво поевтиня с 0,7 %.

„Инфлацията както тук, така и по света, остава по-силна и за по-дълго време, отколкото бихме искали, но тя се движи в правилната посока, като се забавя“, заяви министърът на финансите Джим Чалмърс след публикуването на данните. „Най-големият приоритет на правителството в момента е да се справи с инфлацията.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 26.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още