IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ завиши леко прогнозата си за световния икономически растеж тази година

Глобалният растеж остава под средното ниво за периода 2000-2019 г.

17:54 | 25.07.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) леко завишава прогнозата си за ръста на световната икономика в сравнение с очакванията, които Фондът оповести пред април. Очакванията обаче са по-слаби в сравнение с историческите стандарти.

Очаква се глобалният растеж да се забави от приблизително 3,5% през 2022 г. до 3% през 2023 г. и 2024 г. През април фондът очакваше световният растеж да се забави до 2,8% тази година. Средният растеж за периода 2000-2019 г. е 3,8%, подчертават от Фонда.

Повишаването на лихвените проценти на централните банки заради високата инфлация продължава да натежава върху икономическата активност. Глобалната номинална инфлация се очаква да се забави от 8,7% през 2022 г. до 6,8% през 2023 г. и 5,2% през 2024 г., прогнозират още от МВФ.

Предвижда се базисната инфлация да намалява по-плавно, а прогнозите за инфлацията през 2024 г. са преразгледани леко нагоре – с 0,3 процентни пункта.

Инфлацията – основен източник на рискове пред растежа

Вдигането на тавана на дълга на САЩ и решителните действия на властите за ограничаване на сътресенията в банкирането в САЩ и Швейцария намалиха непосредствените рискове от сътресения във финансовия сектор, посочват от Фонда. Това, според доклада, намалява и неблагоприятните рискове пред икономиката като цяло.

Инфлацията обаче остава основен източник на безпокойство. Инфлацията може да остане висока и дори да се повиши, ако възникнат допълнителни сътресения, включително свързани с войната в Украйна и екстремни метеорологични явления.

Турбуленцията във финансовия сектор може да се възобнови, тъй като пазарите се приспособяват към по-нататъшното затягане на политиките от централните банки.

Възстановяването на Китай може да се забави, отчасти в резултат на неразрешените проблеми в сектора на недвижимите имоти, което да донесе и отрицателни трансгранични ефекти.

МВФ предупреждава и че може да се разшири групата от държави по света, които имат проблеми с дълга.

Свиването на инфлацията е приоритет

В повечето икономики приоритет остава забавянето на инфлацията и гарантирането на финансовата стабилност. Поради това централните банки трябва да останат съсредоточени върху възстановяването на ценовата стабилност и да засилят финансовия надзор и мониторинга на риска, посочват от МВФ.

При напрежение на пазара държавите трябва незабавно да осигурят ликвидност, като същевременно смекчат рисковете, пише още в доклада. Ефективен инструмент, според МВФ, са фискалните буфери и корекции с цел гаранция на целенасочената подкрепа на уязвимите групи.

С мерките срещу инфлацията и на фона на очакваното задълбочаване на кризата растежът на световната търговия се очаква да се забави от 5,2 процента през 2022 г. до 2% през 2023 г., след което да се ускори до 3,7% през 2024 г. В периода 2000-2019 г. растежът на търговията по света средно възлиза на 4,9%.

Прогнози по региони

Растежът на САЩ се очаква да се забави до 1,8% през тази година в сравнение с 2,1% през 2022 г. За 2024 г. се очаква допълнително забавяне на американската икономика до 1%.

Според коригираната прогноза на МВФ икономиката на еврозоната ще забави ръста си до 0,9% тази година в сравнение с 3,5% през миналата година, като догодина растежът се очаква да се ускори до 1,5%.

За икономическият „двигател“ на Европа – Германия, МВФ прогнозира, че икономиката ѝ ще се свие с 0,3% тази година, а догодина ще се ускори с 1,3%.

Що се отнася до Китай, според актуализираната прогноза на МВФ икономиката на страната ще ускори растежа си до 5,2% тази година в сравнение с 3% през миналата, но ще се забави до 4,5% през следващата година.

За Индия се очаква забавяне на растежа тази година до 6,1% от 7,2% през миналата година, както и леко ускоряване до 6,3% догодина.

За Русия прогнозата сочи 1,5% ръст на икономиката тази година и забавяне до 1,3% догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 25.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още