IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Световната банка: Индия трябва да се възползва от стратегията "Китай плюс едно"

Коментарите на Аджай Банга последваха неотдавнашните съобщения за инвестиции на американски фирми в Индия

11:26 | 20.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индия има възможност да се възползва от усилията на световните компании да строят заводи извън Китай, докато фирмите се стремят да разнообразят веригите си за доставки, заяви новият президент на Световната банка заяви в сряда, цитиран от Ройтерс.

Коментарите му последваха неотдавнашните съобщения за инвестиции на американски фирми, включително на производителя на чипове Micron Technology, в Индия. В същия момент Съединените щати търсят силен противовес на Китай в Азия на фона на нарастващото напрежение в отношенията.

През последните години много компании възприеха стратегията "Китай плюс едно" за изграждане на нови производствени звена извън Народната република.

Индия разполага с прозорец от три до пет години, за да се възползва от тази възможност за привличане на инвестиции, заяви Аджай Банга, бившият главен изпълнителен директор на Mastercard, който миналия месец стана ръководител на Световната банка.

"Мисля, че в момента шансът на Индия е да се възползва от възможността "Китай плюс едно". Тя няма да остане отворена за 10 години", заяви Банга пред репортери в Ню Делхи по време на първото си официално посещение в страната.

Миналия месец индийският министър-председател Нарендра Моди осъществи първото си държавно посещение в САЩ, което съвпадна с поредица от съобщения за инвестиции от страна на американски компании в Индия.

Банга заяви също така, че растежът на Индия е бил смекчен от вътрешното потребление в условията на глобално забавяне.

Директорът на Световната банка също така призова за частни капиталови инвестиции в подкрепа на глобалните усилия за финансиране на възобновяемата енергия. Според оценките на кредитора до 2030 г. в развиващите се страни ще са необходими 1 трлн. долара за преминаване към зелена енергия, за да се постигнат целите за нулево нетно потребление.

"Фактите остават такива, че ще се нуждаем от различни форми на преференциален капитал. Ще се нуждаем и от различни форми на многостранен банков капитал и правителствен капитал, както и от филантропски капитал, който да заеме първите рискови позиции или да помогне за осъществяването на смесено финансиране", каза Банга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още