IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централните банкери гледат с очакване към новините за инфлацията тази седмица

Важните инфлационните данни, които ще бъдат публикувани тази седмица, може да наклонят везните към ново увеличение на лихвите

11:44 | 10.07.23 г.
Ивета Томева
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инвеститорите на фондовите борси усещат какво предстои. Миналата седмица предварителните данни за пазара на труда от ADP, в които беше отчетено огромно нарастване в броя на новите работни места, бяха първият предупредителен сигнал, че идва краят на паузата на лихвените увеличения за Федералния резерв. Протоколът от заседанието на Фед в средата на седмицата подсказа същото – повечето представители на регулатора биха подкрепили допълнителни увеличения.

Впоследствие обаче беше публикуван и официалният доклад за работните места през юни на Министерството на труда в САЩ, който показа по-слаб ръст от очаквания и забавяне спрямо повишението през май. В икономиката, без селскостопанския сектор, са били отворени 209 хил. нови позиции, а нивото на безработицата се е понижило до 3,6%. Данните бяха по-ниски от прогнозираните, но това не донесе спокойствие на пазарите. Инвеститорите вярват, че ниската безработица загатва висока инфлация и очакват новата седмица, за да видят дали традиционната икономическа зависимост ще се потвърди, или отхвърли. 

Но докато станат ясни новите инфлационни данни и решенията на централните банки през новата седмица, трейдърите играха на сигурно в края на миналата.

В петък пазарите в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията си със спадове, следвайки примера на Wall Street от предишния ден. Освен за деня японският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 регистрира и седмичен спад от 3,37% и завърши седмицата на ниво от 32 388,42 пункта. Хонконгският индекс Hang Seng отбеляза седмично понижение от 3,35%, а в континентален Китай показателят Shanghai Composite също завърши седмицата със загуба, като изтри 0,39% от стойността си.

Седмицата за САЩ беше празнична с отбелязването на Деня на независимостта във вторник. Настроението на инвеститорите на Wall Street не беше изцяло празнично, а по-скоро предпазливо като непосредствено след 4 юли основните щатски индекси отбелязаха понижения. Този тренд се запази и до края на седмицата, като Dow Jones Industrial Averagе се открои с най-голям седмичен спад от 1,5%, а S&P 500 и Nasdaq Composite изтриха съответно 0,6% и 0,3% от стойността си.

Европейските пазари също не останаха неутрални към възможността за нови лихвени повишения. В четвъртък индексите на Германия, Франция и Великобритания се сринаха до най-ниските си нива от три месеца. В петък положението за тях се подобри, но седмичните им резултати останаха на червено. Германският DAX регистрира спад от 3,61%, френският CAC от 4,09%, а британският индекс FTSE 100 изостана с 3,65% за седмицата.

Петролните пазари не последваха примера на останалите. Опасенията за свитите доставки на „черното злато“ доведоха до близо 3% ръст в цената му в петък, или 9-седмичен връх както за цената на европейския, така и на американския суров петрол. И двата бенчмарка приключиха седмицата с повишение от 5%.

Данните през новата седмица ще покажат колко ефективна е била политиката на централните банки до момента в укротяването на инфлацията и дали се задават нови увеличения на лихвите на следващите срещи на регулаторите.

Трейдърите вече дадоха своята оценка за хода на паричната политика на Фед чрез инструмента FedWatch на CME Group. За момента те смятат, че има 92% шанс Фед да увеличи лихвите с нови 25 базисни пункта на срещата си на 26 юли.

На срещите през юни 7 от 9 централни банки в държавите с най-търгувани валути избраха да повишат лихвите си. Въпреки това инфлацията в много от тях остана над целта от 2% и вероятно ще отнеме време, докато тя се забави до това равнище. „Вярваме, че централните банки имат да свършат още работа“, коментират анализатори на Vanguard в своята средногодишна прогноза. „Последният етап от забавянето на инфлацията до целите на централните банки може да е най-предизвикателният според нас“, допълват те. Къде точно са стигнали в момента с овладяването на ръста на цените предстои да покажат важните данни от новата седмица.

Ето и какво ще следим през нея:

В понеделник излизат данните за потребителската инфлация в Китай, както и за производствените цени там. Япония ще представи данни за текущата сметка, а Норвегия ще публикува информация за индекса на потребителските цени.

Във вторник ще бъде публикувано изменението в индекса на потребителските цени (CPI) на Германия през юни, както и индексът на икономическите нагласи на института ZEW. Ще стане ясно и нивото на безработица в Обединеното кралство. В САЩ ще бъде публикувана краткосрочната енергийна прогноза (STEO) на Администрацията за енергийна информация (EIA), която освен енергийните пазари следи и пазарите на суров петрол, нефтени продукти и природен газ.

В сряда Новозеландската централна банка ще обяви решението си по отношение на лихвите. Анализаторите прогнозират увеличение от 25 базисни пункта до 5,50% лихва. В Австралия гуверньорът на централната банка Филип Лоу ще направи изказване.  В същия ден ще бъде публикуван и базисният индекс на потребителските цени в САЩ за юни, като ще следим изменението му както на месечна, така и на годишна база. Други важни американски данни от същия ден ще бъдат тези за количеството на петролните запаси в САЩ. Очаква се в сряда и Канадската централна банка да вземе решение за лихвите си, като тук отново прогнозата е за увеличение от 25 базисни пункта. Същия ден ще стане ясно и колко е била инфлацията в Русия през юни.

В четвъртък сутринта Китай ще публикува данни за търговския си баланс. Важни данни има и от Великобритания – там ще следим за изменението на БВП на страната през май на месечна база. По-късно Франция ще публикува данните си за инфлацията. На ниво еврозона Евростат ще представи информация за индустриалното производство през май, а Европейската комисия ще представи икономическите си прогнози. Малко по-късно ще излезе и протоколът от последната среща на Европейската централна банка, а същия ден се провежда и среща на Еврогрупата. По-късно през деня данните от САЩ ще са на преден план. Ще стане ясен броят на първоначално подадените молби за помощи при безработица, а също и какво е нивото на индекса на цените на производител през юни.

Петък не е особено богат на финансови новини. Все пак ще станат данни за търговския баланс в Италия и еврозоната, както и измененията на цените на месечна база на вноса и износа в САЩ за юни. През деня ще се проведе и среща на икономическите министри в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 10.07.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още