IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно изпратиха май с повече оптимизъм

Данните показват ръст на оборотите на бензиностанциите с 8 на сто

15:18 | 10.07.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оборотите в търговията на дребно през май се повишават с 1,8% на годишна база след рязкото понижение през април, показват календарно изгладените данни на Националния статистически институт (НСИ).

Графика: НСИ Графика: НСИ

От тях е видно, че повишението се дължи основно на увеличените обороти в търговията чрез поръчки по пощата, телефона и интернет (11,7%), търговията на дребно с битова техника (9,2%), както и при търговците с автомобилни горива (8%).

С 1,6 на сто се увеличават оборотите на търговците с храни, напитки и тютюневи изделия.

Рязкото свиване на оборотите на търговците на облекла, обувки и кожени изделия е вече устойчиво - през януари и февруари в този сектор се регистрираха повишения с по над 50% на годишна база. От март насам обаче обемите се сриват и през май има спад от 11,3 на сто.

На месечна база оборотите на търговците на дребно се повишават с 1,5 на сто, подкрепени основно от продажбите на компютърна и комуникационна техника, където ръстът е от 9,9%. Търговията с горива обаче се свива с 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още