IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нина Стоянова: Участието в еврозоната е завършваща фаза на европейската ни интеграция

Приемането на еврото дава на България всички предимства на единния пазар при по-интегрирана европейска икономика и финансови пазари, посочи подуправителят на БНБ

17:45 | 03.07.23 г. 7
Снимка: БНБ
Снимка: БНБ

Участието в еврозоната е завършваща фаза на европейската ни интеграция в нейната най-висша форма – икономическия и паричен съюз, като България вече започна този процес. Така коментира въпроса за присъединяването на България към европейския валутен механизъм Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, пред Българско училище за политика “Димитър Паница” в Боровец, съобщи на сайта си централната банка.

„Присъединяването към еврозоната е ясен израз на геополитическата ориентация на една държава. То е необходимо и логично продължение на участието в Европейския съюз, към който България се присъедини преди повече от 15 години. Тогава всички политически сили бяха обединени около тази кауза, което доведе до успешно приключване на преговорите и участието на страната ни към ЕС от 1 януари 2007 г.“, припомни Нина Стоянова.

В отговор на критиките за евентуална промяна на валутния курс, с който България ще влезе в еврозоната, подуправителят на БНБ припомни, че беше прието присъединяване на българския лев към Европейския валутен механизъм през юли 2020 г., при запазване на фиксирания курс на лева към еврото от 1,95583 лв. за едно евро. Нинова посочи, че този курс е непроменен от 1997 г., когато бе въведен валутният борд в страната, като курсът на лева първо беше фиксиран към германската марка, а при въвеждането на еврото в Германия е преизчислен по официалния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото.

„Няма никакви основания за промяна на този курс и в бъдеще, посочи тя. – Ангажиментът на българските власти страната ни да се присъедини към еврозоната със сегашния фиксиран курс е потвърден както в Националния план за въвеждане на еврото в България, приет от Министерския съвет през май 2022 г., така и в решението на Народното събрание от октомври 2022 г., с което беше възложено на българските институции ускоряване на консултациите и продължаването на техническата подготовка за приемане на еврото в страната.“

Критерият за инфлация

По думите на Нина Стоянова изпълнението на Маастрихтските критерии е израз на степента на икономическа конвергенция и финансова стабилност на определена страна. Държава, която покрива икономическите изисквания, има достатъчна степен на готовност за присъединяване към еврозоната.

Тя потвърди, че България изпълнява в продължителен период от време критериите за присъединяване към еврозоната, но проблемна е инфлацията, данните за която ще бъдат окончателно отчетени за последните 12 месеца, преди изготвяне на следващите редовни доклади за конвергенция през пролетта на 2024 г.

Предимствата на еврото

Подуправителят на БНБ обясни, че днес еврото е национална валута на 20 от 27-те държави членки на ЕС, сред които са най-развитите европейски икономики, и на повече от 346 млн. европейци. „Територията, която единната европейска валута обхваща, се разширява, а това позволява да се използват пълноценно всички предимства на единния пазар при по-интегрирана европейска икономика и финансови пазари“, коментира Стоянова.

Тя потвърди, че сред предимствата от въвеждането на еврото е по-голямото доверие към страната, която го е въвела, подобрение на инвестиционната среда и предпоставки за икономически растеж. Наред с другите предимства влизането в еврозоната е предпоставка за увеличаване на инвестициите, а също така за намаляване на разходите при емитиране на държавен дълг и по-ниска дългова премия.

Нина Стоянова е убедена, че с приемането на европейската валута ще се поддържа ценова стабилност. За сравнение тя даде средногодишната инфлация в еврозоната. „Ако сравним актуалните данни за годишната инфлация, измерена чрез хармонизирания индекс на потребителски цени за май, в еврозоната тя е 6,1%, докато най-високите равнища в ЕС са отчетени за Унгария (21,9%), Полша и Чехия (12,5% и в двете). За същия период в България тя е 8,6%“, обяви данните подуправителят на БНБ.

Стоянова подчерта, че еврозоната носи финансова стабилност за банковия сектор, благодарение на участието в Единния надзорен механизъм и в Единния механизъм за преструктуриране, към които България вече се присъедини през октомври 2020 г. За банките и финансовите институции предимството е достъп до обезпечено финансиране от ЕЦБ чрез операциите на открития пазар, които тя извършва, а понастоящем БНБ не извършва такива поради режима на валутен борд. „Очакваният ефект е понижаване на лихвите по кредитите след присъединяването към еврозоната“, прогнозира Нина Стоянова.

Тя изтъкна и перспективите пред българския бизнес – компаниите ще имат възможност за по-лесна, евтина и безрискова търговия в общото европейско икономическо пространство след въвеждането на еврото, при елиминиране разходите за превалутиране, намаляване на транзакционните разходи за преводи в чужда валута, с което ще се подобрят условията за международна търговия и бизнес.

„Държава, която е член на еврозоната, има достъп до европейските механизми за противодействия на кризи, което създава предпоставка за голяма стабилност и преминаване през периоди на турбуленции“, категорична е Нина Стоянова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 1 година
"Нина Стоянова: Участието в еврозоната е завършваща фаза на европейската ни интеграция" Да! Това определено ще ни довърши!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 1 година
До: zelka007Жълтите фандъчката вика че *** АД ги е монтирал с фуга и са като The Hawker Siddeley Harrier
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
завършващата фаза ще е когато такива като #данчонефелнатарубля ги съберем на градският площад и с камъни (цензура) ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
През 2015 г. новият управител на Българска народна банка Димитър Радев я предлага за един от подуправителите на БНБ заедно с Калин Христов и Димитър Костов. Избрана е на 29 юли 2015 г. от XLIII народно събрание за 6-годишен мандат.[1]Нина Стоянова е автор на множество самостоятелни публикации в областта на макроикономиката, паричната политика, паричен съвет, икономически и паричен съюз и въвеждането на еврото в България.[2]От юли 2019 г. е член на Съвета на директорите на Обертюр Фидюсиер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Save our Swiss Gold motion is a citizen movement that calls for the Swiss central bank to hold at least 20% of its assets in gold.This means that if the SNB makes a further loss of 7% on its investments, its equity capital would turn negative. In other words, the value of SNB debts would be higher than its assets. https://***.swissinfo.ch/eng/business/the-most-critical-questions-about-the-swiss-central-bank-s-huge-losses/48261774
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Попитахме 470973 поданици https://***.parliament.bg/pub/referendum/20230607155748_PG-49-339-01-6_Protokol_GD_GRAO.PDF
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
"Не бързаме...няма смисъл да тичаме към горяща сграда", заяви Христов, който участва на конференция на "Юромъни" за Централна и Източна Европа.https://dnes.dir.bg/ikonomika/kalin-hristov-vlizane-evrozona-7824897
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още