IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служител на АЦБ сигнализира, че инфлацията във Великобритания се охлажда

Това се вижда ясно при цените на производител, като ефектът ще се прехвърли със закъснение върху потребителските цени, изтъква Свати Дхингра

23:06 | 27.06.23 г.
Свати Дхингра. Снимка: Bloombert L.P.
Свати Дхингра. Снимка: Bloombert L.P.

Ценовият натиск върху домакинствата във Великобритания вероятно ще отслабне след драматичното охлаждане на инфлацията при производителите, което скоро ще се отрази върху потребителските цени, изтъква Свати Дхингра, която е част от екипа на Английската централна банка (АЦБ), определящ паричната политика.

„Налице са някои обещаващи сигнали, че инфлацията при индекса на потребителските цени ще се забави“, изтъква Дхингра, цитирана от Bloomberg. „Един от най-добрите водещи индикатори... за дългосрочното развитие на цените в страната е, че инфлацията при цените на производител обикновено води до промени в инфлацията при потребителските цени“, добавя тя по време на събитие на UK Women in Economics Network.

Дхингра, един от по-умерените по отношение на покачването на лихвите служители на АЦБ, използва речта си, за да подчертае дълготрайната тясна връзка между инфлацията при цените на производител и разходите, прехвърлени върху потребителите.

Въпреки че инфлацията при потребителските цени се задържа на ниво от 8,7%, показателят за производствените разходи се понижава драстично. Официалните данни показват, че цената на стоките, излизащи от фабриките, е нараснала с 2,9% през 12-те месеца до май, което е спад от пика от близо 20% спрямо година по-рано. Цените на горивата и суровините се повишиха междувременно само с 0,5%.

Храната остава основното място в потребителската кошница, където инфлацията се задържа ускорена, изтъква Дхингра, добавяйки, че по-голяма част от останалите продукти вече показват признаци на инфлационно охлаждане.

Устойчивостта на инфлацията при храните може да се дължи на цената на вносните стоки и заплатите, които едва сега започват да намаляват.

Заедно с колегата си Силвана Тенрейро, Дхингра се противопостави на агресивното затягане на АЦБ, като гласува за прекратяване на цикъла на покачване на лихвите на последното заседание на регулатора.

Въпреки че Дхингра изтъкна острата корелация между цените на производител и потребителските цени, простираща се 70 години назад във времето, АЦБ остава твърде оптимистична относно това колко бързо инфлацията може да се охлади в своите прогнози. В последните си протоколи ведомството заяви, че някои показатели остават на много по-високи нива спрямо последните прогнози, направени през май.

Според Дхингра все още има опасения относно инфлацията при цените на храните, но добави, че супермаркетите не се радват на „бързи“ печалби, свързани с така наречената „инфлация на алчността“.

„Мисля, че не е много вярно да се твърди, поне засега, че инфлацията при хранителните стоки се движи от инфлацията на алчността“, изтъква Дхингра.

Тя посочи, че е имало „много, много рязък спад в инфлацията при цените на производител“, на който не е обърнато особено внимание, като потребителските цени исторически по-късно реагират на това с намаляване в рамките на около едно или две тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още