IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският премиер: Икономическите бариери ще доведат до конфронтация

Китай е напълно уверен и способен да развие стабилен, висококачествен растеж в дългосрочен план, увери Ли Цян

11:00 | 27.06.23 г.
Китайският премиер Ли Цян. Снимка: Bloomberg LP
Китайският премиер Ли Цян. Снимка: Bloomberg LP

Китайският премиер Ли Цян предупреди правителствата, че опити за политизиране на икономиките им само ще фрагментират света, докато САЩ и Европа „намаляват риска“ във веригите за доставка от азиатската страна, пише Bloomberg.

„Невидимите бариери, издигнати от някои хора през последните години, стават повсеместни и тласкат света към фрагментация и дори конфронтация“, заяви вторият човек в ръководството на Китай в рамките на Годишната среща на новите шампиони, част от Световния икономически форум, който се провежда в крайбрежния град Тиендзин близо до Пекин в Северен Китай.

„Трябва да се противопоставим на политизирането на икономически въпроси и да работим заедно, за да поддържаме световните индустриални и снабдителни вериги стабилни, безпрепятствени и сигурни“, допълни той в първото издание на форума на живо от 2019 г. насам след края на COVID ограниченията. Събитието често е наричано „Летният Давос“.

Изказването на китайския премиер бе направено в момент, когато администрацията на американския президент Джо Байдън придвижва изпълнителна заповед, която ще регулира и потенциално ще откъсне някои американски инвестиции в Китай, съобщават запознати с плановете източници. А войната на Русия в Украйна предизвика опит за военен бунт срещу президента Владимир Путин и засили съмненията относно бъдещата стабилност на световните енергийни пазари.

Изказването на Ли беше една от редките възможности за присъстващите да чуят китайския премиер да очертава пътната си карта за втората по големина икономика в света, чиито възможности за възстановяване будят все по-голямо безпокойство.

Китайският премиер даде положителни прогнози за местната икономика, като успокои инвеститорите, че Китай е „напълно уверен и способен“ да развие стабилен, висококачествен растеж в дългосрочен план. Той допълни, че страната ще „приеме още практични и ефективни мерки“ за разширяване на местното търсене и за стимулиране на пазарната динамика, насърчавайки координирано развитие и по-доброто отваряне към външния свят.

Обещанията до голяма степен бяха повторение на предишни изявления на китайски ръководители без конкретни отговори за инвеститорите, които очакват нови мерки за подкрепа на икономиката, след като централната банка намали лихвата през юни.

Ли заяви, че Китай е напът да постигне целта на правителството за растеж от около 5% - цел, която вече е смятана за консервативна. Макар че много големи инвестиционни банки понижиха прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт, те все още смятат, че икономиката ще се разшири с 5,5% тази година, сочат средните им прогнози в допитване на Bloomberg.

Все още има очаквания, че Китай ще достигне или ще надмине официалната си цел за растеж тази година. Графика: Bloomberg LP Все още има очаквания, че Китай ще достигне или ще надмине официалната си цел за растеж тази година. Графика: Bloomberg LP

Още подробности вероятно ще станат ясни след ключова среща следващия месец на Политбюро на Комунистическата партия – основния орган за вземане на решения, оглавяван от президента Си Дзинпин.

Тридневното събитие в Тиендзин е шанс за Китай да привлече чуждестранен капитал и да омае глобалните правителства. На форума присъстват лидери от света на икономиката и политиката, включително премиерът на Нова Зеландия Крис Хипкинс, генералният директор на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала и саудитският министър на икономиката и планирането Фейзал Алибрахим.

Ли говори на събитието, след като пътува в Европа миналата седмица за среща с лидери от Германия и Франция в опит за възстановяване на връзките с основните търговски партньори на Пекин.

Американските и европейските съюзници се стремят да намалят зависимостта на снабдителните им вериги от Китай, за да „намалят риска“ в икономиките си. Пекин критикува този подход като форма на отделяне, която според него ще бъде вредна за растежа и инвестициите. При пътуването си миналата седмица Ли призова германските бизнес ръководители да поемат лидерството в намаляването на риска в снабдителните си вериги, като заяви, че те са в по-добра позиция да го направят от техните правителства.

Ли повтори това послание и във вторник. „Бизнесът е най-чувствителен и в най-добра позиция да оцени такива рискове. Правителствата и релевантните организации не трябва да попадат в собствения си капан. Още по-малко да разтягат прекалено понятието за риск или да го превръщат идеологически инструмент", каза китайският премиер.

Той се стреми да привлече чуждестранни инвеститори на фона на влошаващите се нагласи. Преките чуждестранни инвестиции са намалели през последните месеци, преобръщайки ръстовете през първото тримесечие. Допитване на Търговската камара на ЕС, публикувано този месец, показва, че според рекорден дял европейски компании правенето на бизнес в Китай става по-трудно.

Според Ли тенденцията за глобализация остава непокътната въпреки някои спънки, той повтори и своя ключова позиция, откакто пое поста си, че Китай остава отворен за бизнес и приветства чуждестранни инвеститори.

„Трябва да следваме тенденциите, да развиваме още повече консенсус и неотклонно да изграждаме отворена световна икономика“, изтъкна Ли, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още