IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Облаците над икономическото възстановяване на Китай се сгъстяват

Разходите в различни сектори – от ваканционни пътувания до покупка на автомобил или жилище – губят инерция

16:17 | 27.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономическото възстановяване на Китай, задвижвано основно от потреблението, показва все повече признаци на забавяне, тъй като разходите в различни сектори – от ваканционни пътувания до покупка на автомобил или жилище – губят инерция, което подкрепя очакванията на икономисти, че Пекин ще прибегне до допълнителни стимули, съобщава Bloomberg.

Разходите за ваканционни пътувания в рамките на страната по време на скорошния национален празник, свързан с Фестивала на драконовите лодки, показват спад спрямо нивата през 2019 г. Междувременно данните за продажбите на жилища остават под равнището спрямо 2022 г., като прогнозите за търсенето на нови автомобили през юни също отчитат спад на годишна база.

Възстановяването на потреблението, след като Китай премахна строгите анти-Covid мерки по-рано тази година, стимулира икономическия растеж, но доверието остава слабо, като се увеличава броят на доказателствата, че икономиката може да се нуждае от повече държавна подкрепа. След като централната банка намали лихвените проценти по-рано този месец, икономистите повишиха очакванията си за повече парични и фискални стимули, като държавните медии също публикуваха поредица от статии през последните дни, подчертавайки възможните пътища за подкрепа.

Но не всички данни напоследък предполагат забавяне, като приходите от кино прожекции достигат едни от най-високите си нива по време на Фестивала на драконовите лодки.

Ваканционните пътувания в Китай отчитат охлаждане през юни. Източник: Bloomberg/Министерство на туризма на Китай Ваканционните пътувания в Китай отчитат охлаждане през юни. Източник: Bloomberg/Министерство на туризма на Китай

Съвсем друго е обаче положението при покупките на жилища в големите градове, които остават слаби през първите седмици на юни и през празничния период, съобщава 21st Century Business Herald, позовавайки се на анализатори. Междувременно продажбите на леки автомобили през месеца се очаква да спаднат с близо 6% спрямо същото време преди година според предварителните оценки на Китайската асоциация за леки автомобили.

Нарастващата загриженост за растежа на китайската икономика подхранва спекулациите относно възможността за увеличаване на стимулите през тази година.

Миналата седмица Уан Хунин – един от най-влиятелните политици в Китайската комунистическа партия (ККП) – проведе среща с представители на други китайски политически партии, за да обсъдят предложения за съживяване на потреблението. След това в понеделник две финансови медии публикуваха серия от предложения от анализатори относно възможните варианти на политики, които Пекин може да обмисли.

Една такава възможност е да се ускори продажбата на специални облигации от провинциалните власти – ключов източник на финансиране на инфраструктурни проекти, съобщава China Securities Journal, позовавайки се на икономиста Гао Рюдон от Everbright Securities.

Междувременно Shanghai Securities News посочва, че по-нататъшно облекчаване на паричната политика - включително чрез намаляване на лихвените проценти и сумата, която банките трябва да държат в резерв – може да бъде осъществено през втората половина на годината.

Малко вероятно е обаче такива стимули да достигнат широки мащаби, коментира Луис Куис, главен икономист за Азиатско-тихоокеанския регион в S&P Global Ratings. Рейтинговата агенция намали прогнозата си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай през 2023 г. до 5,2% от 5,5% преди това, позовавайки се на неравномерното възстановяване на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:18 | 27.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още