IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Испанската икономика се е възстановила от спада по време на пандемията

БВП на Испания е нараснал с 0,6% през първото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца

15:21 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Испания е нараснал с 0,6% през първото тримесечие на годината спрямо предходните три месеца, сочат ревизираните нагоре данни на Националния статистически институт (INE) в Мадрид, публикувани днес и цитирани от Ройтерс.

През април испанската национална статистика огласи предварителни данни, според които БВП на страната се е увеличил с 0,5% на тримесечна основа през първите три месеца на 2023 г.

На годишна основа БВП на Испания нараства с 4,2 процента през първото тримесечие на годината. И този показател е ревизиран нагоре спрямо предвижданията от април за годишен растеж от 3,8 процента на испанската икономика.  

Тези данни са знак, че икономиката на Испания се е възстановила от спада по време на пандемията от Covid-19 и е достигнала нивата си отпреди нейното избухване, отбелязва Асошиейтед прес.

Това е станало благодарение на 38-процентовия годишен ръст на приходите от туризъм, регистриран от началото на януари до края на март и на увеличението с 14 процента на износа, отбелязва агенцията.

/БТА/

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:21 | 23.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още