IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическата активност в еврозоната почти е изпаднала в застой през юни

Понижението е водено от Франция, която е ударена от стачки

13:14 | 23.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономическата активност в еврозоната почти е изпаднала в застой през юни, сигнализирайки края на съживяването на блока, отчитано от забавянето през зимата насам, съобщава Bloomberg.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на S&P Global показа в петък спад до 5-месечно дъно от 50,3 пункта, оставайки под оценките на анализаторите за лек спад спрямо май до ниво от 52,5 пункта. Понижението е водено от Франция, която е ударена от стачки, макар че затруднените заводи в Германия също играят роля.

Еврото спадна с 0,8% след новината до 1,0874 долара, а доходността по двегодишните германски облигации продължиха понижението си, спадайки с 13 базисни пункта до 3,10%. Паричните пазари намалиха оценките си за увеличение на основните лихви, прогнозирайки, че върхът на лихвата по депозитите ще стигне под 4% до края на годината.

Макар че 20-членната еврозона може да е направила достатъчно, за да излезе от леката рецесия, през която премина от октомври до март, S&P предупреди, че шансовете са нараснали тя да продължи и през текущото тримесечие – особено след като Европейската централна банка продължава да вдига основните лихви.

„Дори базисният ни сценарий на леко положителен ръст на еврозоната през второто тримесечие да се реализира, низходящата тенденция в общия PMI показва трудно второ полугодие, докато компаниите във всички сектори са изправени пред влошаващите се поръчки“, казва Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, в коментар.

Производството остава „основната сфера на слабост“ през юни, макар че разширяването на сектора на услуги „се е забавило остро“, тъй като неотдавнашното намаляване на разходите е загубило инерция.

Разочароващите данни за активността обаче са придружени от „видимо охлаждане на инфлационния натиск“, посочва още S&P. Компанията казва, че разходите за суровини са нараснали с най-бавния темп от декември 2020 г., а продажните цени на стоките и услугите са се повишили с най-слабия темп от март 2021 г.

Това ще предложи известна надежда на ЕЦБ, която е към края на историческата си кампания за повишаване на лихвените проценти, но наскоро намекна, че може да се наложи да продължи с повишенията и след юли.

„Ако ЕЦБ трябваше да контролира само цените на стоките, тогава Франкфурт щеше да отпразнува края на инфлацията“, казва де ла Рубия. Но „в по-важната част от икономиката – частния сектор на услугите, цените продължават да се покачват и това е причината основното ниво на инфлацията толкова бавно да намалява“.

S&P Global заяви, че месечните проучвания са проведени през юни с 85% от обичайното ниво на отговори.

Данните за PMI индекса по-рано показаха свиване за Франция и загуба на инерция за Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още