IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да съчетае климатичните политики с инфлационната битка

Преходът към нулеви емисии може да ускори инфлацията, но повишаването на лихвите в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия

12:00 | 17.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Напрежението сред централните банкери са очевидни. Швейцарската национална банка (SNB), която не е склонна да приеме по-ангажирана с прехода роля, се сблъска с протести на срещата на акционерите си през април.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард се стреми да даде приоритет на въпроса и може да изпитва неудобство, че осигуряването на ценова стабилност може да навреди на инвестициите в прехода.

Ето защо зеленото кредитиране може да бъде решение тук. Предпочитана от активистите, но отричана от централните банкери, които не желаят да субсидират нито един отделен сектор на икономиката, тази политика всъщност може да бъде самоцелна, за да подпомогне основната им дейност.

Мрежата от централни банки и регулатори за екологизиране на финансовата система (NGFS) разглежда целевите кредитни операции като един от инструментите, които централните банки биха могли да обмислят.

Подобно на предишните предложения на ЕЦБ, които даваха на банките отстъпка от лихвения процент, ако използват средствата за разширяване на кредитирането, такава мярка би могла да осигури нови заеми, струващи по-малко, ако се използват за борба с изменението на климата.

Дългосрочното кредитиране е ключов компонент в политиката на ЕЦБ. Източник: ЕЦБ Дългосрочното кредитиране е ключов компонент в политиката на ЕЦБ. Източник: ЕЦБ

"Идеята не бива да бъде такава, че централните банки да тръгнат сами да правят цялата тази климатична политика, защото избраните служители не правят нищо", изтъква Клустер от Университета в Амстердам, ключов поддръжник на инструмента. "Но може би спирането на някои инвестиции, които не са наистина съобразени с прехода, или може би насърчаването на някои инвестиции, които по някаква причина не се правят, би трябвало да е нормално", добавя той.

Азиатските централни банки от известно време използват такива инструменти, за да подкрепят прехода.

От ноември 2021 г. Китайската народна банка предлага евтино финансиране на банки, които отпускат заеми на компании, подпомагащи намаляването на въглеродните емисии. Същата година Японската централна банка (ЯЦБ) въведе своя собствена схема за кредитиране.

Лагард сигнализира, че е отворена към тази идея. Шнабел също я посочва като вариант при случаите, когато има възможност отново да се облекчи политиката. Нито един от двамата не я свързва с инфлационното таргетиране.

Европейските кредитори, подкрепени от държавата, биха могли да свършат тази работа. Но зеленото кредитиране попада и в мисията на централната банка за ценовата стабилност, тъй като повече енергия от възобновяеми източници ще има "значителен потискащ ефект върху инфлацията", изтъква Джон Бейрн, заместник-председател на изследователския отдел в Института на Азиатската банка за развитие и бивш икономист на ЕЦБ.

"Не мисля, че би трябвало да има сериозни притеснения около обяснението защо ще се провеждат този тип програми в общия контекст на мандата на централната банка", споделя той.

Централните банкери постепенно започват се съгласяват с това, след като дълго време твърдяха, че задачата на правителството е да реши кои отрасли да подкрепи. Но бившият шеф на Английската централна банка А(ЦБ) Марк Карни настоява, че това отношение трябва да се промени.

"Изменението на климата е от макрокритично значение", казва той в скорошно изявление, добавяйки: "Политиката по отношение на климата и темпото на прехода оказват пряко влияние върху ефикасността на фискалната и паричната политика“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 дъртия партиен секретар вика дръжте "конумистите" .. класика от съвецкото кино! ... Ти си от четвъртия... редко тъъъпи, но нахални и лъжливи загубеняци с лява резба (както се оказа от последните ти коментари) ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... хехе ... политкомисарчето-злобарче са му мокри пейките пред блока и са ще клепе безсмислици по целият форум ... заедно с оня дето му е кауза да не яде бръмбъри , въпреки , че вече се тъпче с тех та му пукат ушенцата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: За околната среда има три градиращи нива на опасност, произтичащи от три типа хора: 1. Безхаберен - вредоносен, опасен. 2. Глууупав - повишено опасен. 3. Комунист. Тъъъп, активен и инициативен - смърртоносно опасен! Вие с Търчилъжи сте от последния, трети тип - тъъъпи и силно активни. След вас остава пепелище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Продължаваме Премяната се по време на кризи зима властта https://sofiaplan.bg/wp-content/uploads/2021/10/I.5.2_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Естественият релеф и протичащите през София реки благоприятстват за изгражданена предимно гравитачна канализационна система, която е проектирана и функциониракато смесена с петкратно разреждане на отпадъчните битови води. Гравитачнотоотвеждане на отпадъчните води ограничава възможните трасета на отливните каналии канализационните колектори в равнинната част на града и околоградския район. Порадитази причина има изградени канализационни помпени станции, които са ситуирани всеверните и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 1 година
не веее *** копейки, прави сте... нема глобално затопляне, населението може да се увеличава с 80тина милиона всяка година до безкрай и за всеки ще има хайвер и рибица, по 3 коли и по 5 апартамента на калпак и по 10 почивки на другия край на света!... ще дъним въглища и петрол до безкрай, щото и те са безкрайни, а пушека се изпарява и изчезва в друго измерение през черната дупка в главите ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
*Преходът към нисковъглеродна икономика може да доведе до ускорена инфлация - но повишаването на лихвените проценти в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия* - Или казано иначе - Цукцванг. Но комунист, било той зелен, не се отказва от идеите си. Той умирра за тях! По възможност, заедно с колкото може повече народ наоколо. Комунизъм без масовост е само дума без съдържание. Или светът ще е зелен, или уммрялл. За какво ни е свят, който не сме спасили от сигурна сммъррт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Пропагандата за климатичните промени ТРЯБВА да е всеки ден и всеки час, понеже ТРЯБВА да лъснат мозъчетата на биомасата до гладко, преди да кажат че ТРЯБВА да гладуваме, ТРЯБВА да мизерстваме, ТРЯБВА да не пътуваме, ТРЯБВА да ядем гнусни извращения вместо нормална храна, ТРЯБВА да ни отнемат големите жилища под предлог "енергийна ефективност", ТРЯБВА да ни вземат колите заради "въглеродна неутралност", ТРЯБВА да ни ограничат колко бройки дрехи може да купуваме за година. ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още