IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ трябва да съчетае климатичните политики с инфлационната битка

Преходът към нулеви емисии може да ускори инфлацията, но повишаването на лихвите в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия

12:00 | 17.06.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

По същия начин шведската Riksbank констатира, че цените на енергията ще се повишат по време на прехода, тъй като постепенното премахване на въглеродно интензивните технологии намалява общото предлагане, а инвестициите в нови технологии увеличават търсенето.

"Според нашите анализи енергийният преход предполага умерено по-висок инфлационен натиск", изтъква служителката на Бундесбанк, централната банка на Германия, Сабине Маудерер. "Централните банкери трябва да вземат предвид това развитие. В същото време ценовата стабилност е най-добрият принос, който можем да дадем, за да гарантираме, че преходът ще бъде успешен", подчертава тя.

Самото изменение на климата подхранва цените, тъй като променящите се метеорологични условия подкопават природните системи, върху които са изградени съвременните икономики - от сушите, опустошаващи селското стопанство, до прекъсванията на доставките, причинени от пресъхването на реките.

Природните бедствия ще имат "значителен възходящ ефект" върху инфлацията, което ще направи работата на ЕЦБ все по-трудна, пишат през 2021 г. икономисти от базираната в Лондон SOAS.

Инфлацията не е имунизирана спрямо климатичните промени. Източник: Евростат Инфлацията не е имунизирана спрямо климатичните промени. Източник: Евростат

"Инфлацията в момента е движена от изменението на климата по начин, който лично за мен е много плашещ", изтъква Йенс ван 'т Клустер, доцент в Университета в Амстердам.

Макар че централните банки са приели ролята си в борбата с изменението на климата, много от тях, включително ЕЦБ, посочват мандатите си за инфлацията като спирачка за това.

Но Боровски от Amundi казва, че макар да е ясно, че задачата на служителите на регулаторите е да застопорят инфлационните очаквания, може да се наложи паричната политика да се адаптира и да бъде готова да допусне известен ръст на цените, произтичащ от прехода към зелена икономика.

"Централните банкери не могат просто да кажат: "Добре, този процес е инфлационен в краткосрочен план, ще повиша лихвите"," изтъква той, описвайки тази реакция като "контрапродуктивна".

ЕЦБ заяви, че въздействието на организирания преход върху нейните политики би трябвало да е ограничено, като същевременно предложи някои стратегии за справяне с него. Те включват наблягане на показатели на инфлацията, изключващи енергията, и насочване към по-широк времеви хоризонт.

Това може да означава разминаване с продължителност две десетилетия, което надхвърля мандата на двама управители на ЕЦБ.

Бившият главен икономист на МВФ Оливие Бланшар твърди, че такъв период от време все още изглежда твърде краен. Привърженик на повишаването на инфлационните цели, той смята, че промяната в климата не оправдава такива изменения.

"Това е просто въпрос на преход", споделя той, добавяйки: "Ако мислим за по-високи зелени инвестиции като за 10-годишен, 20-годишен проект, този преходен въпрос е незначителен".

Макар че ЕЦБ доказа, че е отворена за действие и обещава още един преглед на стратегията през 2025 г., нейните служители се притесняват да се отклонят от мандата, не на последно място в момент на ускорена инфлация. Според Изабел Шнабел, член на Управителния съвет (УС) на ЕЦБ, не бива да се допуска нищо да измества основната мисия на регулатора.

"Най-добрият ни принос за насърчаване на инвестициите - в прехода към зелена икономика, но и в други области - е да се върнем към ценовата стабилност и да създадем, доколкото можем, стабилна макроикономическа среда", изтъква тя пред Bloomberg.

Гунтрам Волф, който ръководи Германския съвет за външни отношения и редовно съветва европейските правителства, е съгласен с това.

"Работата на финансовите министерства, данъкоплатците и политиците е да смекчат разходите и последиците от изменението на климата", посочва той. "Не е работа на централната банка да приеме по-високи нива на инфлация и да включи определени части от обществото по-тясно в спирането на разходите", допълва той.

Последна актуализация: 11:50 | 17.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Tikva007 дъртия партиен секретар вика дръжте "конумистите" .. класика от съвецкото кино! ... Ти си от четвъртия... редко тъъъпи, но нахални и лъжливи загубеняци с лява резба (както се оказа от последните ти коментари) ! :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... хехе ... политкомисарчето-злобарче са му мокри пейките пред блока и са ще клепе безсмислици по целият форум ... заедно с оня дето му е кауза да не яде бръмбъри , въпреки , че вече се тъпче с тех та му пукат ушенцата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: За околната среда има три градиращи нива на опасност, произтичащи от три типа хора: 1. Безхаберен - вредоносен, опасен. 2. Глууупав - повишено опасен. 3. Комунист. Тъъъп, активен и инициативен - смърртоносно опасен! Вие с Търчилъжи сте от последния, трети тип - тъъъпи и силно активни. След вас остава пепелище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
danchomentata
преди 1 година
Продължаваме Премяната се по време на кризи зима властта https://sofiaplan.bg/wp-content/uploads/2021/10/I.5.2_%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D0%9F%D1%80%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%9A%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Естественият релеф и протичащите през София реки благоприятстват за изгражданена предимно гравитачна канализационна система, която е проектирана и функциониракато смесена с петкратно разреждане на отпадъчните битови води. Гравитачнотоотвеждане на отпадъчните води ограничава възможните трасета на отливните каналии канализационните колектори в равнинната част на града и околоградския район. Порадитази причина има изградени канализационни помпени станции, които са ситуирани всеверните и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 1 година
не веее *** копейки, прави сте... нема глобално затопляне, населението може да се увеличава с 80тина милиона всяка година до безкрай и за всеки ще има хайвер и рибица, по 3 коли и по 5 апартамента на калпак и по 10 почивки на другия край на света!... ще дъним въглища и петрол до безкрай, щото и те са безкрайни, а пушека се изпарява и изчезва в друго измерение през черната дупка в главите ви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
*Преходът към нисковъглеродна икономика може да доведе до ускорена инфлация - но повишаването на лихвените проценти в отговор на това може да попречи на инвестициите в по-чиста енергия* - Или казано иначе - Цукцванг. Но комунист, било той зелен, не се отказва от идеите си. Той умирра за тях! По възможност, заедно с колкото може повече народ наоколо. Комунизъм без масовост е само дума без съдържание. Или светът ще е зелен, или уммрялл. За какво ни е свят, който не сме спасили от сигурна сммъррт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
cyclop
преди 1 година
Пропагандата за климатичните промени ТРЯБВА да е всеки ден и всеки час, понеже ТРЯБВА да лъснат мозъчетата на биомасата до гладко, преди да кажат че ТРЯБВА да гладуваме, ТРЯБВА да мизерстваме, ТРЯБВА да не пътуваме, ТРЯБВА да ядем гнусни извращения вместо нормална храна, ТРЯБВА да ни отнемат големите жилища под предлог "енергийна ефективност", ТРЯБВА да ни вземат колите заради "въглеродна неутралност", ТРЯБВА да ни ограничат колко бройки дрехи може да купуваме за година. ТРЯБВА ДА СЕ СЪБУДИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още