IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Големият проблем на Джером Пауъл току-що стана още по-голям

Фед иска да предотврати финансова нестабилност, като същевременно се бори с инфлацията – трудности, които често изискват противоположни политики

21:50 | 12.06.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.
Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл. Снимка: Bloomberg L.P.

„Тревогата е в това, че събитията от последните няколко месеца са за банките това, което беше пандемията за използването на Zoom, след като хората бяха принудени да го разберат“, изтъква Стейн.

Регулаторите на Фед следят отблизо от 20 до 30 институции, които смятат за по-уязвими след банковите сътресения тази пролет.

Анализаторите се притесняват, че кризата не е приключила, тъй като икономиката се забавя, а просрочията при кредитите нарастват.

Дори ако изглежда, че банковите проблеми са се уталожили, „продължаваме да отчитаме провали“, изтъква бившият управител на Фед в Далас Робърт Каплан.

Всеки спад в кредитирането може да удари по-силно малкия бизнес от големите компании, които разчитат по-малко на банкови заеми. Банките с активи под 250 млрд. долара са отговорни за 70% от всички кредити за фирми с по-малко от 100 служители.

Според Кашкари няма доказателства за свиване на кредитите в неговия район, който включва голяма част от северната част на Среден Запад. Но опитът му като служител в Министерството на финансите по време на финансовата криза от 2008 г. го кара да признае, че „тези банкови напрежения не са напълно преминали“.

Въпреки че силната инфлация, ръстът при работните места и потребителските разходи тази пролет може да накарат служителите на Фед да увеличат лихвите на заседанието във вторник и сряда, възможно оттегляне на кредитирането от банковите напрежения предлага причина те да се въздържат от увеличение – знак, че принципът на разделяне има граници.

„Нашите инструменти могат да имат отделни цели, но техните ефекти често не са напълно независими… защото финансовата и макроикономическата стабилност са дълбоко преплетени“, предупреждава Пауъл на 19 май.

Въпреки че по-високите лихвени проценти са непосредствената причина за загубите на банките, намаляването на краткосрочните лихви за облекчаване на натиска върху кредиторите би имало обратен ефект, посочва Рандъл Куорлс, бивш заместник-председател на Фед за банковия надзор от 2017 до 2021 г.

Това е така, защото ако инфлацията не се забави, инвеститорите могат да поискат по-висока доходност от средносрочния и дългосрочен дълг, за да компенсират риска инфлацията да подкопае тяхната покупателна способност. Това би било особено вредно за банките, които се финансират със средносрочен дълг. „Ако не сте удържали инфлацията, отново ще имате проблема със спестяванията и заемите“, изтъква Куорлс, имайки предвид фалитите на стотици финансови институции през 80-те и 90-те години на миналия век.

Служители на Фед предполагат, че дори и да се откажат от увеличение на лихвите тази седмица, те биха могли да подкрепят увеличение на следващите заседания. Това ще им даде повече време да преценят дали икономическата активност и условията в банковия сектор се развиват, както те очакват.

„Нито един модел няма да покаже, че повишаването на лихвените проценти през юни, а не през септември, ще осигури огромната разлика в битката с инфлацията, но ако повишите лихвените проценти и вече имате много вградени проблеми в банковия портфейл, може би в крайна сметка това ще предизвика по-тежка рецесия“, коментира ситуацията Ерик Розенгрен, бивш управител на Фед в Бостън от 2007 до 2021 г.

Служителите на Фед са разделени относно това дали да повишат лихвите тази седмица. Някои се притесняват, че икономиката не се забавя достатъчно и не са толкова загрижени за банковите проблеми. Стабилният растеж на доходите може да осигури горивото, което позволява на потребителите и бизнеса да толерират по-високи цени и да продължат да харчат.

Управителят на Фед в Кливланд Лорета Местър каза, че не вижда убедителна причина да поддържа лихвените проценти стабилни, докато има еднаква вероятност следващото движение да бъде нагоре или надолу. Федералният резерв все още не е достигнал тази точка, добавя тя.

Неуспехът на Фед да се справи с инфлацията сега означава, че „ще трябва да направим много повече по-късно, точно както направи Пол Волкър в края на 70-те и началото на 80-те години“, изтъква уравнителят на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард по време на конференция миналия месец.

Булард също предупреди да не се екстраполират проблемите на SVB към цялата индустрия поради високата концентрация на незастраховани депозити, които финансират голям портфейл от ценни книжа с фиксиран лихвен процент.

Други служители на Фед се притесняват повече от банковата криза и от нуждата за рязък обратен завой, ако тази криза се задълбочи.

Ръководителят на Фед в Чикаго Остан Гулсби каза, че повторение на решението от миналия месец за повишаване на лихвените проценти е малко вероятно поради несигурността около това доколко банковите сътресения ще ограничат кредитирането.

Някои бивши служители на Фед, които съжаляват, че не са повишили лихвите по-рано, казват, че централната банка трябва да бъде по-търпелива сега. „Политиката на Фед е доста строга. Тези неща просто отнемат повече време“, изтъква Куорлс. „През лятото ще имате преоценка на активите, тъй като хората осъзнават: „О, боже, по-високите лихви продължават по-дълго, отколкото си мислех“.

Куорлс очаква това да причини повече страдания на банките, застрахователите и другите финансови институции, „които висят на скалата с ноктите си, мислейки, че лихвените проценти ще започнат да падат”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:13 | 12.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 8
scott
преди 1 година
Докато САЩ имат увереност, че могат да откраднат каквото и както си поискато т светот- ДЖ.П може да прилага и двете мерки на ротация по 15 дена.СЕ ТАЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още