IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рецесията в Германия вече е забравена, докато ЕЦБ затяга лихвения обръч около инфлацията

Новите данни за най-голямата икономика в еврозоната не трогнаха инвеститорите, които все още залагат за две лихвени повишения с четвърт процентен пункт от страна на ЕЦБ

21:25 | 25.05.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Натискът върху потребителите нараства, което ги кара да намалят покупките на стоки - от храни до автомобили. Производството също отчита влошаване. Проучването на компаниите на института Ifo показа, че перспективите за бизнеса са се влошили този месец за първи път от октомври, докато индексът на мениджърите по поръчките отчита значителен спад в рамките на фабричната активност.

Германската индустриална и търговска камара (DIHK) обяви, че компаниите в страната не виждат никакви доказателства за засилване на най-голямата икономика в Европа.

Едно противопоставяне на тези негативни данни беше измерването на активността в сектора на услугите, която продължава да стимулира растежа, докато Бундесбанк обяви, че икономиката вероятно се е възстановила към разширение през второто тримесечие.

Но такива доклади всъщност могат да сочат към друг всеобхватен риск за Германия и еврозоната като цяло: че инфлацията остава непобедена.

Това е тема, която заместник-гуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос засегна в коментари пред Европейския парламент в четвъртък.

„Нашите бъдещи решения ще гарантират, че основните лихвени проценти ще бъдат доведени до достатъчно рестриктивни нива, за да постигнем своевременно връщане на инфлацията към нашата средносрочна цел от 2%“, заяви той в Брюксел. Веднъж доведени до въпросните равнища, те ще „се държат на тези нива толкова дълго, колкото е необходимо“, добавя Де Гиндос.

Дори управителят на централната банка на Франция Франсоа Вилерой дьо Гало, който е доста по-умерен във вижданията си спрямо много от колегите си, признава възможността лихвите да продължат да се повишават до септември.

„Трябва да достигнем пика не по-късно от лятото, което започва през юни и завършва през септември“, каза той от Париж. „Следователно имаме три възможни заседания, на които да увеличим или да задържим лихвите“, добавя Дьо Гало.

Той обаче посъветва колегите си да преценят какво отражение имат миналите увеличения на лихвите в размер на общо 375 базисни пункта от старта на цикъла на затягане.

„Закъснелите ефекти от повишенията ще започнат да хапят“, изтъква Иън Стийли, международен информационен директор в отдела за фиксиран доход в JPMorgan Asset Management. „В един момент те (централните банкери) ще седнат и ще кажат: „всъщност – в перспектива тези данни за растеж ще навредят на цените“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:20 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
спорещият , тук е редно да удариш една мистрия , а не да фъргаш вар под тема за северна нигерия ... :))) ... да поставя първият темел ... рецесия нема да има , изсмукаха си я от пръстите . спад на потреблението на услуги и потребителски стоки , да ... но останалото , не . преход имаме да правим - в транспорта , в енергетиката , в строителството , в изкуственият интелект и данните , в космоса . машинария ще се строи здраво ... тенджери и *** - не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още