IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вносът в Япония се е свил за пръв път от над 2 години

В същото време износът е нараснал, което е намалило търговския дефицит на страната

09:45 | 18.05.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Вносът в Япония се е свил за пръв път от над 2 години заради поевтиняването на суровините, смекчавайки влиянието от световното икономическо забавяне, което натежава върху износа, съобщава Bloomberg.

Стойността на вноса се е свила с 2,3% през април на годишна база, водена от спад в доставките на суров петрол и втечнен природен газ, съобщи финансовото министерство в четвъртък. Данните се оказаха отрицателни за пръв път от януари 2021 г. и са под прогнозите на анализаторите за намаление от 0,6%.

Стойността на износа се е увеличила с 2,6% на годишна база, основно заради доставките на автомобили, и до голяма степен е в съответствие с очакванията на анализаторите. В комбинация това свива продължаващия търговски дефицит на Япония.

„Вносът до голяма степен е намалял заради спад в разходите за суровини“, казва Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. „Икономиката на Япония засега се държи добре, така че това не е индикация за отслабване на местното търсене“.

По-ниската сметка за внос вероятно ще помогне да се смекчат ефектите от глобалното икономическо забавяне на фона на паричното затягане от централните банки. Макар че износът продължава да расте спрямо миналата година, ръстът е най-бавният от над две години. Световните банки продължават да вдигат лихвите, макар че все повече се налага мнението, че цикълът на затягане е към края си.

„Продължаващият ръст на износа през април е нов положителен знак за възстановяването на Япония – то предполага, че външното търсене се задържа високо, а прекъсванията във веригите на доставки намаляват. Доставките трябва да подкрепят ръста на БВП през второто тримесечие по две линии – засилвайки компонента на нетния износ в търсенето и на апетита към капиталови инвестиции“, коментира икономистът Таро Кимура.

Спадащата сметка за вноса е помогнала на Япония да намали и търговския си дефицит. Той се е свил до 432,4 млрд. йани (3,1 млрд. долара) през април – най-малкия от над година.

Данните показват още, че износът към САЩ се е увеличил с 10,5% на годишна база, а към Европа – с 11,7%. Доставките от Китай продължават да спад – този месец с 2,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 18.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още