IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария ще блокира санкциите на ЕС срещу Русия, ако Киев не извади банка OTP от своя списък

Украйна включи банката сред спонсорите на тероризма заради работата на клона ѝ в Русия

18:57 | 17.05.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Петер Сиярто. Снимка: Bloomberg LP
Петер Сиярто. Снимка: Bloomberg LP

Унгария ще блокира новия пакет санкции срещу Русия и военната помощ за Украйна, докато Киев не извади банка OTP от списъка си със санкции, става ясно от коментар на унгарския министър на външните работи Петер Сиярто пред унгарското издание Index. Според него Украйна се държи все по-враждебно към Будапеща и сочи за пример не само мерките срещу банката, но и статия във Washington Post, според която украинският президент Володимир Зеленски е предлагал взривяването на петролопровода "Дружба". 

Украйна отхвърли тези твърдения, но според Будапеща прекъсването на работата на петролопровода би било заплаха за енергийната сигурност на Унгария. В началото на април Сиярто беше в Москва, за да договори допълнителни количества газ и да обсъди възможни санкции срещу ядрения сектор на Русия.

В началото на май Националната агенция за борба с корупцията на Украйна включи банка OTP в списъка с институции, които спонсорират тероризма. Банката е една от водещите на банковия пазар в Русия и според информацията на украинските власти отпуска кредити с преференциални условия за руските военни. Руснаците, които са мобилизирани или са професионални военни в Украйна, могат да кандидатстват за отсрочване на плащания по кредити, допълват от ведомството в свое съобщение.

OTP е една от системните банки в Украйна, посочва от своя страна Министерството на финансите на страната.

Унгарската банкова група има клон и в България - от 2003 година е едноличен собственик на Банка ДСК.

Още от първите месеци на войната Унгария се противопоставя на санкциите срещу Русия. В повечето случаи мерките на общността се приемат в последния момент и често предвиждат изключения за Унгария - като например забраната за внос на руски петрол. Будапеща натиска Брюксел да се откаже да блокира средства докато не бъдат изпълнени гаранциите за върховенството на закона в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
До: zelka007: Вносни буболечки. Листната зелена маса до чуканче.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
кво се пънат от ОТП , нали си въртят изгоден бизнес в рассийската ?! какво ги интересуват санкции от държава във война и без икономика , поне според форумните изрожденчета ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още