IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-важното от миналата седмица

ГЕРБ-СДС номинираха еврокомисарката Мария Габриел за кандидат-премиер, в Турция Ердоган води на президентските избори, но ще има балотаж

07:42 | 15.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Мария Габриел в НС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Мария Габриел в НС. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

По традиция Investor.bg представя по-значимите политически и икономически събития от изминалата седмица, които имаха потенциала да задвижат пазарите в една или друга посока.

България

ГЕРБ-СДС официално номинираха еврокомисарката Мария Габриел за кандидат-премиер. Формациите, които имат желание да участват в програмно правителство, оглавено от Габриел, ще могат да предлагат свои министри в него, а тя ще има решаваща дума за избора. В следващите дни кандидат-премиерът проведе срещи с лидерите на парламентарните партии, а те стартираха дискусии в своите управленски панели. 

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков коментира пред "Нова телевизия", че има доверие в доброто желание на издигнатата от ГЕРБ за кандидат-премиер Мария Габриел, но има доста сериозни основания да не вярва на "тези, които ѝ шепнат в ухото". На въпрос дали не усеща Габриел като независим кандидат, Денков отбеляза, че тя не е пречка пред дискусията вътре в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да се търсят други варианти за съставяне на редовно правителство и да не се нарушава обещанието на коалицията да не подкрепя правителство на ГЕРБ. ПП-ДБ на среща с кандидат-премиера Мария Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group ПП-ДБ на среща с кандидат-премиера Мария Габриел. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В същото време  въпреки решението и многократните публични заявки на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" да не подкрепя предложено от ГЕРБ правителство съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков е разколебан по въпроса и оставя отворена вратата за подкрепа. 

Шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) внесоха искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. С това се задейства процедурата по освобождаването му. Това се случи само ден, след като кандидат-премиерът на ГЕРБ обяви искането на оставката на Гешев като свой приоритет, а ДПС я подкрепи. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ окачестви идеята като „добра", а Йордан Цонев я „приветства". Двете партии допреди ден бяха сред най-големите защитници на главния прокурор.

Междувременно прокурорите от района на Апелативната прокуратура в София също поискаха оставката на Гешев. В този апелативен район влизат районната, окръжната, градската и апелативните прокуратури в столицата.

Във Варна местната апелативна прокуратура започна досъдебно производство срещу варненския кмет Иван Портних за престъпление по служба, свързано с опит за скрита приватизация на Пловдивския панаир от бизнесмена Георги Гергов. За развитието съобщи депутатът от ПП-ДБ Стела Николова. Портних е разследван за бездействие след взето решение на варненския общински съвет от май 2017 г. акциите от Пловдивския панаир в размер на 29% от капитала му, собственост на местната администрация, да бъдат върнати на държавата. 

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута „BBB” с положителна перспектива. Това се дължи на силната външна и фискална позиция на България спрямо държавите със сходен рейтинг, както и на надеждната политическа рамка от членството в Европейския съюз и дългогодишното функциониране на режима на паричен съвет. В дългосрочен план на потенциалния икономически растеж, както и на публичните финанси, натежават ниският дял на инвестициите спрямо брутния вътрешен продукт и неблагоприятните демографски фактори. Рейтинговата агенция изтъква няколко основни фактора, които биха могли да доведат до положителни действия по рейтинга на България, включително постигането на напредък в присъединяването към еврозоната, увереност, че България отговаря на критериите за членство и срока за приемане на еврото. Сред положителните фактори попада и подобряването на потенциала за растеж на икономиката, например чрез въвеждането на структурни и управленски реформи за подобряване на бизнес средата и/или ефективно ползване на средствата от ЕС. Негативни действия по кредитния рейтинг може да има при обратния сценарий на липса на напредък в присъединяването към еврозоната заради постоянна политическа нестабилност или неизпълнение на критериите за конвергенция. Лошо влияние биха имали и по-ниските перспективи за растеж в средносрочен период, предизвикани например от значителен неблагоприятен макроикономически шок или инфлация, която се е задържала на високи нива.

Европа, ЕС и еврозоната

Европейската комисия (ЕК) очевидно за първи път иска да въведе санкции срещу китайски компании за подкрепата им на руската инвазия в Украйна. Според съобщения в медиите ЕК планира да замрази активите на седем китайски дружества в ЕС. Решението за това обаче ще трябва да бъде взето с единодушие от държавите-членки на ЕС. Според медийни публикации предложението е насочено не само към Китай, но и към Турция, Обединените арабски емирства и страните от Централна Азия и Кавказкия регион. Китайското правителство предупреди ЕС да не налага санкции във връзка с войната срещу Украйна. Според съобщенията компаниите са обвинени, че техните стоки, изнасяни за Русия, могат да бъдат използвани и за производство на оръжие. Някои от компаниите вече са били санкционирани от САЩ заради това.

Европейската сметна палата разкритикува работата на банковия надзор на ЕЦБ като твърде слаба. В нов доклад се казва, че надзорният орган трябва „по-стриктно" да прилага приложимите правила в 110-те поднадзорни големи банки в паричния съюз. Твърде често надзорът се ограничава до „препоръки", вместо да изисква по-задължителни действия от банките след извършени нарушения. Това се отнася по-специално за управлението на кредитните рискове. Докладът заключава, че ЕЦБ прилага правилата си непоследователно, проявява снизходителност към кредиторите с по-висок риск, отделя твърде много време, за да взима капиталови решения, и невинаги разполага с адекватен надзорен екип.

Европарламентът подкрепи присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. Това стана, след като Съдът на ЕС през октомври 2021 г. потвърди, че ЕС може да ратифицира конвенцията, без да има съгласието на всички държави членки. Ратификацията трябва да бъде гласувана и в Съвета на ЕС с квалифицирано мнозинство. България е една от шестте държави в ЕС, които още не са ратифицирали конвенцията, другите пет са Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия. Евродепутатите призоваха шестте държави да ратифицират конвенцията незабавно, за да могат да защитават жените в пълния обхват на предвиденото в нея.

Английската централна банка повиши основния си лихвен процент за дванадесети пореден път. Той беше повишен с още 25 базисни пункта до сегашните 4,5%. Инфлацията в Обединеното кралство е най-високата в Западна Европа - 10,1%. Двама от деветимата членове на Комисията по парична политика гласуваха за запазване на досегашното лихвено ниво. По-голямата част от представителите на Комисията посочиха, че „повтарящите се изненади“, подчертаващи устойчивостта на икономиката, засилват ценовия натиск и изискват действия.

Служителите на АЦБ, водени от гуверньора Андрю Бейли, направиха най-голямата възходяща корекция на прогнозите за икономически растеж, откакто ведомството получи независимост през 1997 г., загърбвайки сценария за рецесия, заменяйки го с разширяване на реалната икономика с 2,25% повече до средата на 2026 г., отколкото показваха първоначалните прогнози. По последни данни британският брутен вътрешен продукт се е увеличил с 0,2% през първото тримесечие в сравнение със същия период на предходната година. 

Френското правителство обяви, че в бъдеще ще субсидира продажбата само на електрически автомобили, произведени дефакто в Европа. Според президента Еманюел Макрон от края на годината вече няма да има екологичен бонус при покупката на американски и азиатски автомобили. „Не искаме да използваме парите на френските данъкоплатци за ускоряване на неевропейската индустриализация", заяви Макрон. 
 

В Турция се очертава втори тур на президентските избори, след като нито един от двамата основни претенденти не успя да спечели над 50 процента от подадените вчера гласове. При преброени почти 97 процента от бюлетините настоящият държавен глава Реджеп Тайип Ердоган води с 49,39 процента пред кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който е събрал 44,92 на сто. Президентските избори ще решат не само кой ще ръководи страната членка на НАТО с население от 85 милиона души, но и дали Турция ще се насочи към по-светски и демократичен път. От резултата от вота зависи и как Турция ще управлява тежката икономическа криза, която понижи стандарта на живот на турците, а също и какви отношения ще поддържа Анкара с Русия, Близкия изток и Запада. Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу, който заяви, че ще победи на втория тур, призова своите привърженици да бъдат търпеливи и обвини партията на Ердоган в намеса в преброяването и съобщаването на резултатите от вота вчера. Президентът Реджеп Тайип Ердоган се представи по-добре, отколкото му предричаха социологическите анкети, и изглеждаше уверен и настъпателен, докато поздравяваше привържениците си.

Ердоган поздравява привържениците си от балкона на централата на партията си в Анкара. Снимка:  EPA/Necati Savas Ердоган поздравява привържениците си от балкона на централата на партията си в Анкара. Снимка: EPA/Necati Savas
Азия 

Възстановяването на Китай загуби скорост през миналия месец, тъй като вносът рязко спадна, а ръстът на износа се забави. Данните за търговията също така предизвикаха спекулации дали властите ще предприемат по-подкрепящи действия, за да подпомогнат икономиката.

Северна Америка 

Демократите и републиканците отложиха преговорите си за повишаване на тавана на дълга. Президентът на САЩ Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти искат да се срещнат отново в началото на тази седмица, вместо в петък, както бе предвидено. Байдън заяви, че избягването на неплатежоспособността е негов основен приоритет. Той би останал във Вашингтон, ако датата за обявяване на дефолт се падне в период, в който трябва да бъде в чужбина. През тази седмица предстои срещата на върха на Г-7 в Япония, за която Байдън планира да пътува. 

Настроението на потребителите в САЩ изненадващо се влоши значително през май. Проучването на Мичиганския университет за потребителските нагласи спадна от 63,5 пункта през предходния месец до 57,7 пункта, както обяви университетът в петък след първата си оценка. Икономистите очакваха леко понижение до 63,0 пункта. „Въпреки че текущите макроикономически данни не показват признаци на рецесия, икономическите опасения на потребителите рязко се увеличиха през май", признава в изявление Джоан Хсу, директор на проучването. Тя се позовава на спора в Конгреса за повишаване на тавана на дълга. 

Потребителските цени в САЩ са се увеличили през април на фона на по-високите разходи за горива и наеми. Базисната инфлация е останала силна, тъй като цените на използваните автомобили са се възстановили, което потенциално гарантира, че Федералният резерв ще запази основните лихви за известно време. Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% през април на месечна база след ръст от 0,1% през март, съобщи Министерството на труда в сряда (10 май).

През 12-те месеца до края на април индексът се е вдигнал с 4,9% след ръст от 5,0% през март. Годишният индекс достигна връх от 9,1% през юни, което бе най-голямото увеличение от ноември 1981 г., и оттогава насам спада, след като първоначалният ръст на енергийните цени след началото на руската инвазия в Москва вече няма такова влияние. 

 


Броят на молбите за обезщетения при безработица в САЩ се повишава до над едногодишен връх, докато инфлацията на едро продължава да се забавя, добавяйки още признаци за смекчаване на икономическите предизвикателства. Индексът на цените на производител (PPI) се увеличава с 2,3% през април спрямо същото време година по-рано, записвайки най-бавния си темп от началото на 2021 г. и удължаване на едногодишно облекчаване, свързано с падащите разходи за суровини и стабилизираните вериги на доставки. Правителствените данни също показаха, че броят на подадените за първи път молби за помощи при безработица миналата седмица се е повишил до най-високото си ниво от октомври 2021 г.

Доналд Тръмп стана първият американски президент, признат за виновен за сексуално посегателство. Бившият американски президент, който се бори за завръщане в Белия дом през 2024 г., ще обжалва, заяви говорителят му Стивън Чунг. Тръмп не е длъжен да плати обезщетението, докато делото е в процес на обжалване. 79-годишната Карол заяви по време на гражданския процес, че Тръмп я е изнасилил в съблекалнята на универсалния магазин Bergdorf Goodman в Манхатън през 1995 или 1996 г., а след това е накърнил на репутацията ѝ, като е написал през октомври 2022 г. в платформата си Truth Social, че твърденията ѝ са „пълна измама“ и „лъжа“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още