IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-бързата инфлация в ЕС се успокоява

Унгария обмисля началото на цикъл на понижаване на лихвите в следващите месеци

21:15 | 10.05.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Унгарската инфлация, която е най-бързата в ЕС, се е успокоила за трети месец, доближавайки централната банка до намаляване на най-високата ключова лихва в блока, предава Bloomberg.

Инфлацията се е забавила до 24% през април спрямо 25,2% предходния месец, повече от средната прогноза за 24,1% в допитване на Bloomberg. На месечна база цените са нараснали с 0,7%. Инфлацията в Унгария се забавя за трети пореден месец. Графика: Bloomberg LP Инфлацията в Унгария се забавя за трети пореден месец. Графика: Bloomberg LP

Ръководителите на централната банка ще преценят доколко постоянно е подобрението на риска през идните месеци, докато обсъждат кога да намалят ключовата лихва от 18%, най-високата в ЕС, заяви заместник-председателят Барнабас Вираг. Инвеститорите са разделени по въпроса дали пониженията на лихвите ще започнат през май или юни.

„Днешните данни за инфлацията отварят по-широко вратата за понижения на лихвите“, коментира икономистът от ING Groep Петер Вировац. „Ако видим, че пазарът очаква напълно понижения на лихвите през идните две седмици и това не предизвиква пазарни сътресения, тогава централната банка може да започне ефективно понижаване на лихвите през май“, допълва той.

Форинтът поскъпна с 0,2% спрямо еврото след публикуването на данните, доближавайки се до най-високото си ниво от една година насам.

Инвеститорите продължават да очакват предпазливо понижение на лихвите с 65 базисни пункта до един месец. Това е под темпа от сто базисни пункта, който редица икономисти прогнозират като размер на месечните понижения, след като цикълът на смекчаване на паричната политика започне.

Вираг коментира, че ключовата лихва, част от извънреден режим, въведен през октомври за стабилизиране на валутата на страната, може да се доближи до базовата лихва от 13% в даден момент през есента. Ако рисковете намалеят, нивото на базовата лихва е достатъчно за укротяване на инфлацията, съобщава централната банка.

Със задълбочаването на рецесията, поскъпването на форинта и по-ниските цени на енергията инфлацията се забавя тази година и има „добър шанс“ тя да достигне едноцифрени число до края на годината, смята Вираг.

Инфлацията може да достигне 9,3% до декември, очаква Ласло Бенсик, заместник-главен изпълнителен директор на OTP Bank, най-големия кредитор в Унгария. Вировац прогнозира средна годишна инфлация от 19% тази година и допълва, че заплахата ръстът на цените да остане на високи нива буди безпокойство.

Правителството въведе задължително понижаване на цените в супермаркетите наред с тавани върху цените на храните. Централната банка критикува някои от тези мерки, като твърди, че те противоречат на свободните пазари и в крайна сметка задълбочават инфлацията.

Цените на храните са останали непроменени на месечна база през април, но са нараснали с почти 38% на годишна база, а цените на енергията за домакинствата са се увеличили с почти 42%, сочат данни на статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 10.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
кавръков ... я един блиц коментар за 18% лихва и 24% инфлация в Унгария , как е там ипотечният пазар ... :))) ... гледам пазарят си хората имоти ... пазарът им двойно на нашият , по брой завършени жилища и сделки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още