IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френската икономика отново расте

Протестите във връзка с пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон не са потиснали сериозно активността

10:10 | 28.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

В началото на 2023 г. икономиката на Франция се е възстановила, противопоставяйки се на опасенията, че стачките във връзка с пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон ще потиснат активността. Данните затвърждават убеждението, че Европа може да продължи да избягва рецесията.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,2% през първото тримесечие след стагнацията през последното тримесечие на миналата година благодарение на стимулирането на търговията, докато вътрешните фактори за растеж отслабнаха. Данните поставят началото на натоварен ден, в който ще бъдат отчетени данните за БВП на редица държави, а кулминацията ще бъде в 12:00 ч. с публикуването на статистика за 20-те държави от еврозоната.

Три от четирите най-големи държави-членки на блока ще публикуват данни и за инфлацията, които могат да подскажат колко голямо ще бъде следващото увеличение на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка. А самият доклад за потребителските цени в еврозоната се очаква само два дни преди решението на ЕЦБ на 4 май.

Растежът във втората по големина икономика в еврозоната съответства на средната оценка за ръст от 0,2%, направена в проучване на Bloomberg сред анализатори. Но статистическата агенция Insee ревизира оценката си за последните три месеца на миналата година от 0,1% на нула. 

Експанзията през първото тримесечие е подкрепена от тласък в търговията, докато вносът намаля, а износът остана динамичен, нараствайки с 1,1%.

Данните показват, че вълненията, предизвикани от повишаването на пенсионната възраст в рамките на проведената от президента Еманюел Макрон реформа, не са засегнали икономиката, като според Френската централна банка ударът е бил ограничен до няколко сектора.

Въпреки това имаше признаци за по-слабо вътрешно търсене, като потребителските разходи не успяха да възобновят растежа си след свиването в края на 2022 г., а общите инвестиции намаляха с 0,2%

Отделно съобщение на статистическата агенция Insee показа, че потребителските разходи са намалели с 1,3% през март спрямо февруари, тъй като домакинствата са намалили покупките на храни и промишлени стоки. Икономистите, анкетирани от агенция Bloomberg, очакваха увеличение от 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 28.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още