IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият растеж на САЩ се забавя повече от очакваното през първото тримесечие

БВП на страната нараства с 1,1% за периода при прогноза за 2%

17:07 | 27.04.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Икономическият растеж на САЩ се забавя повече от очакваното през първото тримесечие, според предварителните данни на Министерството на търговията, публикувани в четвъртък.

Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в света нараства с годишен темп от 1,1% през периода януари-март в сравнение с 2,6% през октомври-декември 2022 г., предава Ройтерс.

Анкетирани от агенцията икономисти прогнозираха, че растежът за януари-март ще достигне 2%.

Забавянето на американския БВП в сравнение с предходното тримесечие отразява главно спада в запасите на частния сектор и нежилищните фиксирани инвестиции. Тези тенденции са частично компенсирани от повишаване на потребителските разходи, отбелязва се в изявление на американското Министерство на търговията.

Федералният резерв на САЩ агресивно повиши лихвените проценти през последната година в опит да охлади инфлацията. Според прогнозите през следващата седмица Фед ще увеличи разходите по заемите с още 25 пункта, което ще доведе основната лихва до диапазона 5-5,25%.

Очакванията са централните банкери да обмислят пауза в затягането на паричната политика, за да дадат време за оценка на въздействието на мерките, вкл. върху банковия сектор.

Рязкото поевтиняване на акциите на регионалния кредитор First Republic породи нови опасения, че банковата криза не е отминала.

Междувременно анализаторите от JPMorgan прогнозират, че индексът S&P 500 ще претърпи корекция в следващите месеци, тъй като е надценен в момента и предстои голямо отдръпване на пазарите на фона на забавянето на икономиката и увеличаването на лихвите.

„Разглеждаме 4100-4200 пункта като ключова зона на съпротива. Средносрочната подкрепа се наблюдава около 3760 пункта, преди индексът да тества ключови нива близо до 3500 пункта“, посочват от банката.

„Вярваме, че това в крайна сметка ще постави дъното на цикъла, особено ако това слабо представяне е придружено от импулсивно изостряне на кривата на доходност“, заключават от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още