IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишлеността в еврозоната показва силен ръст през февруари

Силните данни за промишленото производство повишават очакванията за БВП през първото тримесечие

13:54 | 13.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa
Снимка: Klaus-Dietmar Gabbert/dpa

Индустриалното производство в еврозоната нарасна с 1,5% през февруари, след като през януари вече беше отчетено подобрение от 1%. От началото на 2022 г. промишленото производство като цяло е в застой, тъй като отрицателните ефекти от енергийната криза и положителните ефекти от повторното отваряне на производствата след пандемичните блокирания като цяло се компенсират взаимно. Днешните данни сочат, че отшумяващите проблеми във веригата на доставките са помогнали на промишленото производство да се подобри. От ING Bank очакват производството да допринесе положително за брутния вътрешен продукт (БВП) през първото тримесечие.

Подобрението на производството през февруари беше широкообхватно, но водеща е била Германия, където производството нарасна с 2,1%. От по-големите икономики само в Италия се наблюдаваше малък спад от -0,2%. Всички производствени категории също отбелязват увеличение на производството.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI), който дава представа за икономическите тенденции, подсказва, че през март производството леко се е повишило, но от ING Bank са предпазливи да тълкуваме прекалено оптимистично тези данни. Най-общо казано, изглежда, че през следващите месеци не се очертава бързо възстановяване на промишленото производство, тъй като признаците за постъпване на нови поръчки остават слаби. Отшумяващите проблеми във веригата на доставките и по-ниските разходи за енергия са явен стимул за производството, но търсенето на стоки засега остава слабо.

През февруари 2023 г. в сравнение с януари 2023 г. сезонно изгладеното промишлено производство в ЕС се е увеличило с 1,4 % в ЕС, показват още оценките на „Евростат“, статистическата служба на Европейския съюз. А на годишна база ръстът за ЕС е от 2,1%.

Сред държавите-членки, за които има налични данни, най-голямо годишно увеличение е регистрирано в Ирландия (+25,3%), Малта (+17,1%) и Дания (+15,7%). Най-големи спадове се наблюдават в Естония (-7,4%), Литва (-6,9%), Словакия и Румъния (и двете -4,7%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 13.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още