IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотите на търговците на дрехи и обувки растат значително и през февруари

Тези на бензиностанциите записват месечен ръст, сочат данните на НСИ

12:34 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

През януари оборотите в сектора търговия с текстил, дрехи и кожени изделия се повишиха с над 50% на годишна база, показа статистиката. Данните за февруари затвърждават ръста и оборотите се повишават с малко над 54 на сто, съобщава НСИ.

Като цяло в сектора търговия на дребно представянето е разнопосочно през февруари. Данните показват ръст на годишна база от 4,3%, а на месечна база има спад от 0,5%.

Годишни изменения на оборотите на търговците на дребно (без търговия с автомобили). Източник:НСИ Годишни изменения на оборотите на търговците на дребно (без търговия с автомобили). Източник:НСИ

Освен търговците на дрехи и кожени изделия, с ръст на годишна база изпращат февруари и търговците на горива (7,3%), както и на битова техника и мебели (5,6%). Търговията на дребно чрез поръчки по пощата или интернет се увеличава с малко над 10 на сто на годишна база. Задълбочава се обаче спадът при търговията с фармацевтични продукти - с -4,1% през февруари, след -1,6% през януари.

Със 7 на сто намаляват и оборотите при продажбите на компютърна и комуникационна техника.

На месечна база най-съществен ръст отново имат секторът на търговия с дрехи и кожени изделия - 2,4%. Към растеж се завръща и търговията с автомобилни горива, отчитайки ръст от 1,2 на сто.

Оборотите на фармацевтите обаче намаляват с 4,3% и на месечна база, сочат още данните на НСИ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още