IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в Китай расте с най-бърз темп от ноември 2020 г. насам

Съответният индекс на мениджърите по покупките отбеляза третото си поредно увеличение през март

08:50 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

През март секторът на услугите в Китай нараства с най-бързия си темп от две години и половина благодарение на стабилните нови поръчки, създаването на работни места и стимулираното от потреблението възстановяване след пандемията. 

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Caixin/S&P Global за сектора на услугите, публикуван в четвъртък, се е повишил до 57,8 през март от 55,0 през февруари, отбелязвайки трето поредно месечно увеличение.

Това е най-високото ниво от ноември 2020 г., изчислява Ройтерс. Границата от 50 пункта разделя ръста от свиването на месечна база.

Общият PMI индекс на Caixin/S&P, който включва както производството, така и услугите, е нараснал до 54,5 през март от 54,2 през предходния месец, което е най-бързото увеличение от юни насам.

Силните показатели в сферата на услугите показват, че потреблението остава стабилно и ще продължи да бъде водещо за икономическото възстановяване
Джоу Хао
главен икономист в Guotai Junan International Holdings

Въпреки това някои икономисти се съмняват, че икономическото възстановяване на Народната република ще продължи дълго предвид нарастващото геополитическо напрежение и финансовите опасения извън Китай.

Проучването на Caixin се фокусира върху по-малките фирми за разлика от официалния PMI в сферата на услугите, който миналата седмица се изкачи до 56,9 пункта - най-високата стойност в историята. Общият официален непроизводствен индекс, който измерва активността в сектора на услугите и строителството, достигна 58,2 пункта, което е най-високото ниво от май 2011 г. насам.

„Силните показатели в сферата на услугите показват, че потреблението остава стабилно и ще продължи да бъде водещо за икономическото възстановяване", заяви пред Bloomberg Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings.

През последните седмици икономическото възстановяване на страната показа окуражаващи признаци, като официалните показатели за активността набират скорост, а продажбите на жилища нарастват през март за втори месец. Сега от ключово значение за перспективите за растеж през тази година е дали доверието на домакинствата и бизнеса ще продължи да се повишава, като се има предвид до каква висока степен възстановяването вероятно ще зависи от устойчивото подобряване на пазара на труда, доходите и търсенето.

Друг показател за посоката на възстановяване е публикувано през тази седмица проучване на централната банка, според което китайските потребители отчитат увеличение на доходите си за първи път от една година насам. 

Индексът на Китайската народна банка (PBOC, централната банка на страната, б.ред.) за доходите - мярка за това дали доходите на домакинствата са нараснали - е бил 50,7 пункта през първото тримесечие, като се е изкачил над границата от 50 пункта, която сигнализира разширяване. Данните се основават на анкета сред 20 хил. вложители в цялата страна.

Това ниво обаче все още е под равнището отпреди пандемията, което подсказва, че възстановяването на икономиката се нуждае от повече политическа подкрепа. И макар че впечатленията на домакинствата от пазара на труда са били по-добри в сравнение с предходното тримесечие, този показател в анкетата на PBOC остана под 50 пункта - което предполага влошаване на перспективите като цяло.

Перспективите на пазара на труда също остават слаби. Официалният PMI индекс на заетостта за март, публикуван през миналата седмица, показа спад в нагласите на бизнеса за наемане на служители. 

Отделно от това индексът на PBOC за рентабилността на бизнеса, базиран на анкета сред 5000 фирми, спадна до най-ниското си равнище от началото на пандемията през 2020 г.

„На фона на продължаващия натиск върху пазара на труда банкерите и политиците ще трябва да държат крака на педала на газта по отношение на политическата подкрепа", написаха по-рано икономисти от HSBC Holdings Plc в бележка по повод данните за PMI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 06.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още