IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Секторът на услугите в САЩ се разширява през март с по-бавен темп от очакваното

Индексът за новите поръчки при доставчиците на услуги се понижава до тримесечно дъно, докато поръчките за износ също се понижават до най-ниското си ниво от 2009 г.

18:45 | 05.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Секторът на услугите в САЩ се разширява през март с много по-бавен темп от очакваното поради значително по-слабия растеж на новите поръчки и по-умерената бизнес активност, съобщава Bloomberg.

Индексът на Института за управление на доставките (ISM) се понижава с близо 4 пункта до тримесечно дъно от 51,2 пункта. Данните са по-слаби от всички прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg, с изключение на една, като медианната оценка беше за 54,4 пункта.

Въпреки че всичко над 50 пункта се смята за разширение, изоставането от очакванията и слабият растеж при поръчките предполагат, че компаниите и потребителите става по-предпазливи.

В съчетание с последните данни за фабричната активност, които показаха допълнително влошаване на условията, информацията за услугите може да засили опасенията относно икономическите перспективи, тъй като кредитните условия се затягат, а лихвените проценти остават високи.

Индексът на института за новите поръчки при доставчиците на услуги се понижава с над 10 пункта до тримесечно дъно от 52,2 пункта. Въпреки че данните остават в съответствие с разширяването, мащабът на понижението предполага значително забавяне в темпа на растеж на резервациите. Измерването на бизнес активността пада до 55,4 пункта.

Секторът на услугите в САЩ се разширява с по-бавен темп от очакваното. Източник: ISM Секторът на услугите в САЩ се разширява с по-бавен темп от очакваното. Източник: ISM

„Има забавяне в темпа на растеж в сектора на услугите, дължащо се главно на охлаждането на темпа на растеж на новите поръчки, средата на заетост, която варира според индустрията, както и на продължаващите подобрения в капацитета и логистиката“, изтъква Антъни Ниевс, председател на Комитетът за бизнес проучване към ISM.

Междувременно запасите нарастват с най-бързите темпове от две години, а неизпълнените поръчки се свиват с най-бързите темпове от май 2020 г., което засилва опасенията за забавяне на търсенето.

Поръчките за износ също се понижават, като показателят на доставките на ISM пада до най-ниското си ниво от 2009 г. насам. Въпреки че измерителят за износа не е сезонно коригиран и може да бъде променлив на месечна база, спадът от 18 пункта е най-големият в историята.

Индексът на цените, платени за суровини, спада с повече от 6 пункта до 59,5 пункта, достигайки най-ниското ниво от юли 2020 г., което предполага забавяне на инфлационния натиск.

Месечният спад е най-резкият от 2017 г. насам. Инфлацията в сектора на услугите е основна грижа за служителите на Федералния резерв, които се притесняват, че стегнатият пазар на труда рискува да задържи темпа на растеж на цените за по-дълго време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още