IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фабричното производство в САЩ расте за втори пореден месец

Перспективите за фабричната активност ще бъдат тествани от увеличаващите се разходи за заеми, бавния ръст на международните икономики и завишения инвентар

16:35 | 17.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производството на заводите в САЩ неочаквано се е увеличило през февруари за втори пореден месец, давайки глътка въздух на производствения сектор, чието развитие е мудно на фона на нарастващата икономическа несигурност, съобщава Bloomberg.

Ръстът от 0,1% на фабричното производство през февруари на месечна база следва възходящо коригирано увеличение от 1,3% през януари, показват данни на Федералния резерв (Фед) от петък. Като се включат миннодобивният сектор и компаниите за комунални услуги, общото фабрично производство е останало без промяна през февруари.

Медианната прогноза в проучване на медията сред икономисти бе за спад от 0,3% на фабричното производство и ръст от 0,2% на общото индустриално производство.

Последователните ръстове в производството на стоки предполагат по-стабилен икономически растеж през първото тримесечие, подкрепено от подобряващите се вериги на доставка и възстановяване на поръчките. Въпреки това перспективите за фабричната активност ще бъдат тествани от увеличаващите се разходи за заеми, бавния ръст на международните икономики и завишения инвентар.

Данните следват друг доклад на Института за управление на доставките (Institute for Supply Management) от по-рано този месец, който показа, че измерителят на фабричната активност се е подобрил за пръв път от шест месеца, въпреки че до голяма степен остава под натиск.

Данните на Фед показват, че натоварването на мощностите – мярка за използваното потенциално производство, което може да корелира с инфлационния натиск – е спаднало до 77,6%.

Ръстът във фабричното производство миналия месец отразява увеличенията при компютрите и електрониката, химикалите и продуктите от дърво. Производството на моторни превозни средства се е свило за трети път през последните четири месеца.

По пазарни групи производството на потребителски стоки е нараснало. Производството на потребителски трайни стоки, например автомобили, обаче се е свило, както и на бизнес оборудване.

Производството при компаниите за комунални услуги се е повишило с 0,5%, а миннодобивната дейност е намаляла с 0,6 на сто. Добивът на петрол и газ се е свил с 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още