IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ са се понижили неочаквано през февруари

Продажбите на дребно в страната са намалели след силния ръст през януари

16:11 | 15.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на производител в САЩ са се понижили неочаквано през февруари, сочейки отслабване на натиска върху разходите на фона на най-високата инфлация в страната от едно поколение, предаде Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене е спаднал с 0,1% спрямо предходния месец и се е увеличил с 4,6% спрямо година по-рано, сочат данните, публикувани в сряда от Бюрото по трудова статистика.

Като се изключат волатилните компоненти - храните и енергоносителите, т. нар. основен PPI остава без изменение. Средните прогнози на икономисти, анкетирани от Bloomberg, бяха за повишение на общия индекс с 0,3% спрямо месец по-рано и на основния с 0,4%.

Същевременно продажбите на дребно в САЩ са намалели през февруари след силния ръст през предходния месец, което предполага, че високата инфлация остава предизвикателство за потребителските разходи.

Стойността на общите покупки на дребно в страната се е понижила с 0,4% на месечна база след ревизиран ръст от 3,2% през януари, показват отделни данни на американското министерство на търговията, също публикувани  в сряда.

Като се изключат бензина и автомобилите, продажбите на дребно са останали без промяна. Данните не са коригирани спрямо инфлацията.

Икономистите, анкетирани от Bloomberg, също прогнозираха среден спад на общите продажби на дребно от 0,4%.

Продажби на дребно в САЩ. Графика: Bloomberg Продажби на дребно в САЩ. Графика: Bloomberg

Девет от 13 категории в търговията на дребно са отбелязали спад през миналия месец, начело с мебелите и ресторантите. Данните показват още, че продажбите на автомобили са намалели с 1,8% на месечна база през февруари. Стойността на продажбите на бензиностанциите се е понижила с 0,6%, вероятно отразявайки по-ниските цени през месеца.

Данните сочат, че потребителското търсене започва да усеща тежестта на постоянната инфлация и повишаването на лихвения процент от страна на Федералния резерв. Въпреки че устойчивият трудов пазар позволява на много американци да продължават да харчат, други разчитат на кредитни карти и им е по-трудно да свързват двата края.

Въпреки това трудно може да бъдат направени конкретни заключения от данните за продажбите на дребно, тъй като те не са коригирани спрямо инфлацията и обхващат най-вече разходите за стоки. Отделен доклад за търсенето на домакинствата през февруари, който включва разходите за стоки и услуги, коригирани спрямо цените, предстои да бъде публикуван по-късно този месец.

Индексът на потребителските цени показа във вторник, че инфлацията е останала широкообхватна през миналия месец - включително в много категории стоки като обзавеждане и облекло - усложнявайки ситуацията за Фед при вземането на решение за повишаване на лихвените проценти следващата седмица. Централната банка е и под натиска на сътресенията в банковия сектор след фалита на Silicon Valley Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още