IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия бавно възвръща динамиката си

Китайското промишлено производство нараства с 2,4% на годишна база през януари и февруари, а търговията на дребно също бележи ръст 

10:20 | 15.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китайската икономика бавно се възстановява през първите два месеца на годината след премахването на вирусните ограничения. Китайското промишлено производство нарасна с 2,4% на годишна база през януари и февруари, ускорявайки се спрямо декемврийския ръст от 1,3% на годишна база, сочат официалните данни от сряда. Данните леко се разминаха с прогнозата за ръст от 2,6%, направена в анкета на Ройтерс сред анализатори.

Продажбите на дребно се повишиха с 3,5% през януари и февруари на годишна база, като обърнаха тенденцията на спад от 1,8% през декември. Анализаторите очакваха ръст от 3,5% през първите два месеца.

В края на 2022 г. правителството в Пекин се отказа от строгите ограничения за мобилност, които все повече забавяха производствената дейност и потреблението. Въпреки това икономическото възстановяване на Китай е изправено пред редица предизвикателства, като вялото търсене на експортни стоки и геополитическата несигурност.

Данните последваха признаците за засилване на индексите на мениджърите по покупките (PMI) за февруари, публикувани на 1 март. През февруари производствената дейност в Китай се е разширила с най-бързия си темп от повече от десетилетие, сочи официалният държавен индекс, а проучване на частния сектор също показва повишаване на активността за първи път от седем месеца.

„Като цяло данните потвърждават това, което по-ранните показатели, включително PMI, вече подсказваха - че отшумяването на смущенията около Covid доведе до бързо подобряване на икономическите условия в началото на годината", заяви в бележка Джулиан Еванс-Причард, ръководител на отдела за икономика на Китай в Capital Economics.

Чувствителният към COVID сектор на ресторантьорството е извлякъл значителни ползи от повторното отваряне, като приходите за периода януари-февруари са нараснали с 9,2% спрямо предходната година, в сравнение с годишния спад от 14,1%, отбелязан през декември, когато широко разпространените случаи на Covid задържаха хората у дома.

Oтшумяването на смущенията около Covid доведе до бързо подобряване на икономическите условия в началото на годината
Джулиан Еванс-Причард
ръководител на отдела за икономика на Китай в Capital Economics

„Очакваме динамиката на растежа в Китай да се подобри още повече през следващите месеци, главно благодарение на продължаващото възстановяване на потреблението и все още гъвкавата макрополитика", заявиха в бележка анализаторите на Goldman Sachs.

Анализаторите на Nomura посочват, че свиването на износа и слабостта в сектора на недвижимите имоти възпрепятстват възстановяването. Те прогнозират, че през първото тримесечие брутният вътрешен продукт ще бъде с 3,6% по-висок от предходната година, в сравнение с 2,9% годишен ръст през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още