IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остан Гълсби: Грешно е Фед да разчита твърде много на пазарните реакции

Важно да се допълнят традиционните данни с наблюдения на място в реалната икономика, изтъква новоназначеният управител на Фед за Чикаго

22:12 | 28.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Управителят на клона на Фед в Чикаго Остан Гълсби. Снимка: Bloomberg L.P.
Управителят на клона на Фед в Чикаго Остан Гълсби. Снимка: Bloomberg L.P.

Служителите на Федералния резерв на САЩ трябва да внимават при анализа на данните и уликите, събрани от реалната икономика и да избягват да разчитат твърде много на финансовите пазари, предупреди управителят на клона на Фед в Чикаго Остан Гълсби, цитиран от Bloomberg.

В първата си публична реч, откакто встъпи в длъжност миналия месец, Гълсби призна, че е изкушаващо да се довери на моментната реакция на инвеститорите към новините около икономическите данни, тъй като последните излизат със закъснение.

„Но това е опасно и би било грешка служителите да разчитат твърде много на пазарните реакции“, изтъква той. „Нашата работа в крайна сметка се води от това, което се случва в реалната икономика“, категоричен е Гълсби.

Според него е важно да се допълнят традиционните данни с наблюдения на място в реалната икономика.

Фед започна да затяга агресивно паричната си политика от миналата година в опит да охлади нажежената инфлация. Служителите на американската централна банка забавиха темпа на увеличаване на лихвите през последните месеци като увеличиха референтната лихва с четвърт процентен пункт на последното си заседания по-рано този месец. Въпреки това те сигнализираха, че са необходими допълнителни повишения.

Понастоящем лихвеният процент е в целевия диапазон от 4,5% до 4,75%, а средната оценка на служителите на Фед през декември е за движение на лихвите малко над 5% през тази година. Новите прогнози ще бъдат публикувани след срещата нарегулатора на 21-22 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 28.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още