IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щетите от земетресенията в Турция струват над 34 млрд. долара

Това изчислява Световната банка, която също така свива своята прогноза за БВП на страната за 2023 г. с половин процентен пункт

21:24 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Двете смъртоносни земетресения, които удариха Югоизточна Турция по-рано този месец, се оценява да са причинили физически щети в размер на 34,2 млрд. долара. Това представлява около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за 2021 г., показват предварителни изчисления на Световната банка.

Кредиторът също така съобщи, че ще свие своята прогноза за БВП на страната за 2023 г. с половин процентен пункт от първоначалните 3,5-4%, обяви директорът за Турция на Световната Банка Умберто Лопес пред репортери, цитиран от Bloomberg.

За момента оценките за ефекта от бедствието се различават. Според Bloomberg Economics земетресенията може да изтрият 1% от тазгодишния БВП, докато според доклад на JPMorgan Chase & Co преките щети от бедствието върху физически обекти може да достигне 25 млрд. долара или 2,5% от БВП, като стойностите може да се увеличат.

Повече от половината от разходите идват от щети по жилищни сгради, посочват от Световната банка. Оттам допълват, че „обширните“ вреди върху инфраструктурата, включително жп линии, магистрали, мостове, също са взети предвид.

Анализът изключва непреки и вторични ефекти от трусовете, които отнеха живота на над 44 хил. души в Турция и Сирия.

Според кредитора възстановяването и разходите по строителните дейности може да се удвоят, когато се прибавят някои други фактори като увеличаването на цените и разходите за извънредна реакция. „На базата на международния опит възстановяването и разходите за реконструкция ще са много по-големи“ от очакваното, се посочва.

Данните за БВП за миналата година се очаква да бъдат обявени във вторник.

В понеделник президентът Реджеп Ердоган призна за недостатъците на Турция в усилията за оказване на помощ.

„Заради унищожителния ефект на трусовете и лошото време не бяхме способни да работим на желаното ниво през първите няколко дни“, каза той в ударената от земетресенията провинция Адъяман. „Като всички смъртни, ние може да имаме недостатъци и грешки“, коментира той.

„Ще построим по-добре всеки дом, който се срина“, обеща президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 27.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още