IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Обединеното кралство се забавя за трети пореден месец 

През януари поскъпването на Острова достига 10,1% на годишна база, но експертите не очакват бърз обрат 

11:03 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Обединеното кралство се забавя за трети пореден месец през януари до 10,1%, което е под очакванията на икономистите, но високите цени на храните и енергията продължиха да оказват натиск върху британските домакинства, предава CNBC. 

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха, че инфлацията ще спадне до 10,3%, след като за декември показателят отстъпи до 10,5%. Инфлацията постоянно забавя темпото си, след като през октомври достигна 41-годишен връх от 11,1%. 

Базисният индекс на потребителските цени, който не включва храните, енергията, алкохола и тютюневите изделия, е 5,3% през януари спрямо 5,8% през декември, по данни на местния статистически орган ONS.

Според агенцията най-голям принос за повишаването на цените имат жилищата, газта и електроенергията, хранителните продукти и безалкохолните напитки, докато най-голям спад на цените има в транспорта и ресторантите и хотелите.

Според Ричард Олив, старши съветник във фирмата за финансови услуги Wesleyan, макар че инфлацията е намаляла, е важно да се помни, че цените не е задължително да започнат да се понижават.

„[Цените] ще продължат да се покачват, само че не толкова бързо. Натискът върху бюджетите все още ще бъде болезнено остър, особено ако заплатите на хората не са нараснали толкова бързо, колкото сметките им", казва Олив в аналитична бележка.

Заплатите на работниците продължават да изостават от инфлацията, като ръстът на средното общо възнаграждение на служителите в Обединеното кралство е 5,9% между октомври и декември на годишна база, съобщи ONS във вторник.

Според ръководителя на отдел „Изследвания" в Британската търговска камара Дейвид Бхарие бизнесът също ще продължи да усеща последиците.

„Повечето малки фирми продължават да изпитват затруднения, свързани с нарастващите разходи за енергия, суровини, лихвени проценти, данъци и нови търговски бариери с Европа", пише Бхарие. „Предприятията отчаяно се нуждаят от конкретни действия в предстоящия бюджет в редица области. Особено въпросите, свързани с грижите за децата и разходите за енергия, трябва да бъдат решени, за да се отключи потенциалът за растеж на фирмите и да се контролира инфлацията“. 

Повечето малки фирми продължават да изпитват затруднения, свързани с нарастващите разходи за енергия, суровини, лихвени проценти, данъци и нови търговски бариери с Европа.
Дейвид Бхарие
ръководител на отдел „Изследвания" в Британската търговска камара

През 2022 г. темповете на инфлация рязко се повишиха, главно поради рязкото покачване на цените на енергията в отговор на руската инвазия в Украйна, оказала влияние върху доставките на петрол и газ.

На 2 февруари Английската централна банка повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта и прогнозира „много по-плитка" рецесия, отколкото се очакваше дотогава. 

Централната банка повиши основния си лихвен процент до 4% и очаква годишната инфлация по потребителските цени да се забави до 4% до края на 2023 г. 

В сряда паундът бе подложен на натиск след данните за инфлацията във Великобритания, като поевтиня с 0,8% до 1,2074 долара.

Централната банка на Обединеното кралство вероятно ще бъде окуражена от новите данни в борбата си с високата инфлация, заяви пазарният анализатор Крейг Ерлам от брокерската компания Oanda в бележка, изпратена и до Investor.bg. „Но трябва да имаме предвид, че това е само едно издание и че през годината вероятно ще има много провали”. 

По думите му следващото увеличение [на лихвите]  с 25 базисни пункта така или иначе никога не е било поставяно под въпрос, но сега пазарите отчитат много повече фактори, включително още едно увеличение през май и голям шанс за още едно през юни. 

„Нещо повече, намаленията на лихвените проценти, които бяха предвидени за края на годината само допреди няколко седмици, вече не са актуални. Пазарите отчитат възможността за такова, но очакваният лихвен процент в края на годината вече е значително по-висок“, пояснява експертът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:41 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още