IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ остава завишена, засилвайки натиска за още лихвени увеличения

Индексът на потребителските цени се е покачил с 0,5% през януари – най-много от три месеца

16:45 | 14.02.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Потребителските цени в САЩ са нараснали осезателно в началото на новата година – знак за оставащия инфлационен натиск върху Федералния резерв на САЩ, който може да тласне регулатора към по-голямо от очакваното увеличение на лихвите, съобщава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е покачил с 0,5% през януари – най-много от три месеца, подкрепен от разходите за енергийни източници и настаняване, показват официални статистически данни. 

Годишната инфлация в САЩ се забавя леко до 6,4% през януари от 6,5% през декември при пазарни прогнози за 6,2%, съобщава Trading Economics. Нивото е най-ниското от октомври 2021 г.

Т. нар. основен индекс на потребителските цени, който изключва храните и енергоизточниците, се покачва с 0,4% през януари и е нагоре с 5,6% спрямо година по-рано. Икономистите гледат на измерителя като на по-добър индикатор за инфлацията, отколкото по-широката метрика.

В проучване на Bloomberg сред икономисти медианните прогнози бяха за 0,5% месечен ръст на индекса и 0,4% при основния показател. И двете годишни метрики се оказаха по-високи от очакваното. Потребителските цени в САЩ на годишна и месечна база. Графика: Bloomberg Потребителските цени в САЩ на годишна и месечна база. Графика: Bloomberg

На Wall Street водещите индекси започват сесията на червено. Dow и S&P 500 отписват съответно 0,5% и 0,7%, а Nasdaq - над процент. Доходността по 10-годишните американски ценни книжа расте, докато тази по 30-годишните отчита леко понижение.

Данните, в комбинация със силния доклад за работните места през януари, са признак за потребителска устойчивост и продължаващ ценови натиск въпреки агресивната политика за лихвени повишения на Федералния резерв. Данните подкрепят и последните предупреждения от ръководството на централната банка, че ще са необходими още повишения на лихвите, отколкото преди се очакваше.

Пътят към стабилни цени най-вероятно ще бъде както дълъг, така и неравен. Дезинфлацията при стоките, която подкрепяше забавянето на цялостната инфлация през последните месеци, изглежда губи инерция, докато силата на пазара на труда продължава да подкрепя ръстовете на заплатите и цените в сектора на услугите.

Според данните жилищните разходи са най-големият фактор за ръста, като представляват почти половината от покачването. Цените на колите на старо – ключов двигател на дезинфлацията през последните месеци – намаляват за седми пореден месец. Цените на енергоносителите пък се повишават за първи път от три месеца.

Жилищните разходи, които съставляват около една трета от широкия индекс на потребителските цени, се покачват с 0,7% миналия месец.

Януарските данни включват ново разпределение на тежестта в потребителската кошница в опит да се определят по-точно навиците на американците. Жилищният компонент сега е с по-голям дял в широкия индекс, а този на използваните коли – с по-малък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Ниски лихви ли ?Евтини кредити ли ?Я пак ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още