IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария се ускорява заради по-високите сметки за електричество

Данните надвишават както първоначалните оценки, така и очакванията на анализаторите

11:30 | 13.02.23 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се е ускорила по-силно от прогнозите на анализаторите – резултат, който може да засили опасенията на Швейцарската централна банка, че ценовият натиск излиза извън контрол, съобщава Bloomberg.

Потребителските цени са се увеличили с 3,3% през януари на годишна база, тъй като сметките за електричество на домакинствата са се повишили, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник.

Това надвишава първоначалните данни, както и медианната прогноза за 3,1% в проучване на Bloomberg сред икономисти. Швейцарската централна банка очакваше по-високия резултат, като заместник-председателят Мартин Шлегел миналия месец прогнозира тази цифра.

Основната инфлация, която изключва волатилни елементи като енергията, се е ускорила до 2,2% от 2% през декември, което е второ поредно месечно повишение.

Макар че Швейцария преминава през световния шок с разходите за живот с най-ниската инфлация в ОИСР, централните банкери все повече се тревожат, че тя може да се задържи. През последните седмици те изразиха опасенията си, че компаниите могат да прехвърлят по-високите цени на потребителите, а заплатите може да се вдигнат.

Основната инфлационна динамика е „по-силна от това, което Швейцарската централна банка е готова да толерира“, каза гуверньорът Томас Йордан, сигнализирайки увеличение на лихвите през март. В същото време проучване показа, че средносрочните инфлационни очаквания на бизнесите са значително над целевия му диапазон от 0 до 2%.

Макар че инфлацията се забави спрямо върха от 3,5% през август миналата година, в момента тя надвишава тавана на централната банка за годината, достигайки средно 2,8% през 2022 г. Централните банкери вече повишиха основните лихви със 175 базисни пункта.

Ускорението на инфлацията бе до голяма степен очаквано заради начина, по който се регулира енергийният пазар в Швейцария, където доставчиците на комунални услуги могат да коригират цените само веднъж годишно.

Държавният регулатор ELCOM прогнозира, че електричеството ще стане средно с 27% по-скъпо за домакинствата заради по-високите разходи на световно ниво.

Ръстът на потребителските цени по хармонизирания индекс на Европейския съюз е бил 3,2%, което е около една трета от темпа в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 13.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Дръж си пъкя на къде си тръгнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... я речи колко е лихвата на рассийската централна банка , тъй за спорта само ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Швайцарско на балканите моа ли да плаща електриката на масата на несъстоятелността та да догоди инфляцията за Еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
danchomentata
преди 1 година
Той добави, че при подобно развитие е възможно да се предизвика криза в България, а оттам и "малка криза в енергетиката", независимо, че Еврохолд разполага с огромен финансов ресурс. https://bta.bg/bg/news/bulgaria/405852-sluzhiteli-na-rumanskiya-finansov-regulator-atakuvat-balgarska-kompaniya-ot-tri-
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още