IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Няма шанс за редовен бюджет през първата половина на 2023 г.

Признаците за забавяне на инфлацията не трябва да се приемат за успокоение, посочи финансистът Виктор Йоцов

20:25 | 17.01.23 г.

Няма шанс България да има редовен бюджет през първата половина на 2023 г., което е уникално положение в историята. Усещането е, че партиите и президентът умишлено делегитимират демокрацията и политическата система, за да се върви към президентска република. Това коментира доц. Виктор Йоцов, финансист и преподавател в УНСС, в ефира на предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Правителство най-вероятно няма да може да бъде съставено и бюджет няма да имаме - ще има на практика изкуствен бюджет, който ще взима по една дванадесета от предходния, но тогава инфлацията беше съвсем различна. Ще се търсят някакви механизми, за да може да се подпомагат някои разходи, особено тези за общините... Не знам как ще се справим с това. Няма да има парламент през следващите три месеца и това означава, че тези закони, които ни трябваха по Плана за възстановяване и устойчивост, няма да бъдат приети...

Във връзка със совалките за редовен кабинет финансистът посочи, че партиите и президентът се „правят, че правят правителство“. „Едно от най-елементарните тълкувания на това е, че никой не иска да се направи правителство, включително и президентът.", коментира Йоцов.

Дори и с редовно правителств  шансовете на България за влизане в еврозоната в началото на 2024 г. са "на практика нулеви", тъй като страната не отговаря на инфлационните и бюджетни критерии, а скоро няма да отговаря и на критерия за лихвените проценти, каза още събеседникът. И допълни: "Спредът по дълговите ценни книжа върви нагоре и това ще се задълбочи с перманентната политическа криза и липсата на бюджет." 

В коментар за продължаващото поскъпване финансистът отбеляза, че икономиката е в началото на рецесия вследствие на наслагването на няколко кризи - финансовата през 2008 г., Covid-19 и настъпващата криза за суровини и енергийни ресурси. „Признаците за забавяне на инфлацията не трябва да се приемат за успокоение, защото тепърва ще се проявяват ефектите от обръщането на паричната политика и повишаването на лихвените проценти“, коментира гостът.

По думите му въпреки забавянето в ръста на цените не може да се очаква инфлацията да падне до едноцифрени стойности в близко бъдеще.

„Кризите в момента предлагат едновременни двустранни шокове за икономиката - от страна на търсенето и от страна на предлагането, което затруднява намирането на решение, тъй като традиционните инструменти действат предимно върху един тип натиск“, коментира финансистът.

"Някои инструменти, които преди си използвал с успех, сега няма да дават същия резултат. Да не говорим, че борбата с инфлацията сме я довели да гасим пожара с повече бензин с непрекъснатото наливане на повече ликвидност, която не е таргетирана към наистина нуждаещи се групи. Важи глобално, но в България в още по-висока степен", обобщи събеседникът.

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 17.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още