IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за възстановяване на ЕС е в риск заради крайните срокове

Според източници държавите изпиват трудности да изпълнят проектите преди крайния срок 2026 г.

20:32 | 16.01.23 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Рискът правителствата на Европейския съюз да не успеят с най-големия пакет помощи в историята му все повече нараства, тъй като страните членки се затрудняват да се впишат в крайните срокове, наложени от блока, казват представители на четири страни пред Ройтерс.

Трудностите в предоговарянето на следпандемичния план за възстановяване в размер на 724 млрд. евро – по-малко от две години, след като бе одобрен – пораждат съмнения за способността изобщо да бъде изпълнен, казва Мануел Идалго, старши сътрудник в мадридския мозъчен тръст Esade Centre for Economic Policy.

“Ако не бъдат похарчени всички пари, това ще навреди на репутацията на ЕС“, казва Идалго. „Ако нещата не приключат добре, те (ЕС – бел. ред.) ще трябва да оправдаят много неща, включително самото съществуване на подобни планове“.

Най-трънливият въпрос е осигуряването на единодушие от 27-те страни членки на блока за удължавана на периода за изплащане на финансирането след 2026 г., което ще изисква одобрение на парламента на всяка държава, включително Унгария и Полша, които вече са в конфликт с ЕС и може да използват подкрепата си като начин да си гарантират остъпки.

ЕС замрази фондове, насочени към Унгария и Полша, заради това, че националистическите им правителства подкопават правилата на либералната демокрация.

Достъпът на Полша до почти 36 млрд. евро средства зависи от реформа на съдебната система. ЕС задържа 5,8 млрд. евро, докато Унгария не приложи мерки, за да ограничи корупцията и да засили независимостта на съдебната система.

Удължаването на периода за изплащане е изправен пред „сериозен проблем – решението за собствените ресурси ще трябва да бъде преразгледано, което изисква единодушие, а това е почти немислимо“, казва говорителят на чешкото министерство по европейските дела Марек Земан.

Държавите вече изостават. Макар че конкретни постижения и цели трябва да бъдат достигнати до август 2026 г., 70% от грантовете и заемите трябваше да бъдат отпуснати до края на миналата годината, а останалите – до края на 2023 г. Реалната сума, отпусната до момента, е около 20%, показват данни на ЕС.

Растящи разходи за суровини

Получателите на средствата казват, че нарастващите разходи на суровините вследствие на войната в Украйна и проблемите с веригите на доставка са отложили възлагането и прилагането на проектите за възстановяване.

Португалия е изплатила 1,4 млрд. евро, или около 8,5% от общите ѝ присъдени средства за възстановяване, на организатори на проекти до края на 2022 г.

Говорител на португалския министър, отговарящ за кабинета на министър-председателя, Мариана Виейра да Силва казва, че следващия месец ще започнат разговори с Европейската комисия за „преоценка на целите“ и те ще включват „преглед на периода на изпълнение“. Португалия анализираше кои проекти са били най-засегнати от „текущия макроикономически контекст“, казва говорителят.

Италия очаква разговори за преразглеждане на някои аспекти от плана да бъдат приключени до февруари, макар че засега не е поискала удължаване на крайния срок отвъд 2026 г., казва източник на италианското правителство. Рим иска Брюксел да вземе предвид негативното влияние от изключително високите цени на суровините върху благоустройството, казва източникът.

Румъния и Португалия са двете страни, които най-усилено искат срокът да се удължи отвъд 2026 г., а Испания и други държави от Източна Европа подкрепят исканията им, казва източник, запознат с преговорите. Испания ще поеме председателството на Европейския съвет през втората половина на 2023 г.

ЕК може да отложи предоставянето на удължения възможно най-дълго в опит да накара страните да изпълнят колкото се може повече от първоначалния график, смята източник на комисията.

Сериозни преговори ще започнат през 2024 г. и вероятно ще завършат през 2025 г., когато ще е ясно, че ще бъде невъзможно да се постигне предварително договореното, казва той.

Някои страни измислят заобиколни решения за проекти, които са особено важни и за които изглежда е малко вероятно да спазят крайния срок, казва източник. Това би означавало бюджетиране и разпределяне на средства, преди проектите да бъдат възложени, за да се спази крайният срок до 2026 г., казва още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още