IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия се забавя през декември

Икономистите прогнозират обаче растежът на икономиката да се ускори до 4,8% през тази година от очакваните 3% през 2022 г.

09:40 | 03.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Активността в производствения сектор на Китай се е забавила през декември. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) за производствения сектор, съставен от Caixin Media Co и изследователската компания S&P Global (бивш IHS Markit), се e понижил до 49,0 пункта от 49,4 пункта през ноември. Индексът се основава на проучване сред около 400 компании, като в него са включени повече по-малки, частни фирми, предава Bloomberg.

Официалният индекс на мениджърите по поръчките в промишлеността, базиран на данни от Държавната статистическа администрация, е спаднал от 48 пункта през предходния месец до 47 пункта през декември. Този показател е по-ориентиран към големите държавни предприятия. Показания на PMI над 50 означават разширяване на сектора, а стойности под тази стойност - свиване.

Отделно от това, частно проучване на бизнеса, проведено от China Beige Book International в понеделник, показва, че икономиката се е свила през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано.   

Внезапното премахване на строгия контрол на Covid от страна на Китай през декември подхрани рязкото увеличаване на новите случаи в големите градове, като накара хората да си останат вкъщи, тъй като са се разболели или се страхуват да не се заразят. 

Въпреки че епидемията вероятно е достигнала своя пик на места като Пекин и икономическата активност там започва да се възстановява, вирусът се разпространява бързо в цялата страна. Вероятният наплив от пътувания по време на Лунната нова година в края на януари може да доведе до разпространение на случаите в селските райони, което ще наруши дейността през първото тримесечие. 

Според икономистите от Citigroup Inc. декември може да се окаже най-ниската точка за PMI и през следващите месеци може да се очаква възстановяване.

„По-широкообхватното възстановяване може да започне с достигането на пика на инфекциите", написаха в бележка главният икономист на Citigroup за Китай Ю Сянрон и колегите му. „Освен това януари и китайската Нова година традиционно са слаб сезон за китайската икономика“. 

Проведеното във вторник частно проучване на PMI потвърди влошаването на спада през декември. Производственият индекс на Caixin - който обхваща предимно по-малки, експортно ориентирани предприятия - се понижи до 49 от 49,4 през ноември. Въпреки това предприятията са оптимистично настроени за бъдещето, като доверието в 12-месечните перспективи се покачва до 10-месечен връх. 

„Перспективите за растеж на Китай се подобряват с ускоряването на повторното отваряне", казва Джоу Хао, главен икономист в Guotai Junan International Holdings. „Като цяло най-мрачният период отмина“. 

Икономистите очакват по-бързо възстановяване, след като инфекциозната вълна достигне своя връх, като прогнозите са растежът да се ускори до 4,8% през тази година от очакваните 3% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 03.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още